Vakar Virgilijus Noreika LŽ patvirtino ketinąs įstoti į prezidentine vadinamą Liberalų demokratų sąjungą (LDS). Ši partija garsųjį tenorą kelia kandidatu į birželio mėnesį vyksiančius Seimo nario rinkimus Vilniaus Antakalnio rinkimų apygardoje.

Rinkimai šioje apygardoje, kaip ir dar trijose, įvyks iš Seimo pasitraukus Prezidentui Rolandui Paksui, jo patarėjais tapusiems Alvydui Medalinskui ir Daliai Kutraitei-Giedraitienei bei Panevėžyje išrinktam konservatoriui Vitui Matuzui, pasirinkusiam darbą miesto savivaldybėje.

Kėlė krikdemai

Praėjusiuose Seimo rinkimuose Noreika buvo įtrauktas į tuometinės Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos (LKDS), vadovaujamos Kazio Bobelio, sąrašus ir kandidatavo vienmandatėje Šiaulių Aušros apygardoje. Tačiau Noreika tvirtina niekada nebuvęs LKDS narys.

Tuo tarpu buvęs LKDS pirmininkas Bobelis, dabar vadovaujantis suvienytai partijai "Lietuvos krikščionys demokratai" (LKD), tikina, kad Noreika net buvo LKD valdžios struktūroje. "Pirmą kartą girdžiu informaciją, kad jis pasitraukė", - LŽ tvirtino Bobelis.

Painiavų painiava

LKD vicepirmininkas Seimo narys Algirdas Saudargas vakar LŽ sakė negalįs tiksliai atsakyti, ar Noreika priklausė LKDS ir perėjo į LKD partiją. "Jungimosi metu jo kortelės netikrinau", - sakė parlamentaras.

Anot jo, buvusieji Bobelio partiečiai, norėję tapti jungtinės partijos nariais, "užpildė korteles be jokio naujo stojimo".

Išsiaiškinti, ar Noreika dalyvavo jungiamajame partijų suvažiavime, LŽ taip pat nepavyko - Saudargas tikino prisimenąs, kad žymusis tenoras jame buvo, o kiti LŽ kalbinti krikdemai to nepatvirtino.

LKD Vilniaus skyriaus pirmininkas Eduardas Pabarčius LŽ sakė, jog oficialaus Noreikos pareiškimo stoti į šią partiją nėra.

Partijai nepriklausė

LŽ pakalbino Noreiką ir paprašė pakomentuoti dabartinį savo pasirinkimą bei galimą narystę krikdemų partijoje.

- Kodėl dalyvavote Seimo rinkimuose įtrauktas į LKDS sąrašą?

- Bobelį pažįstu seniai, todėl jis pasiūlė mano gimtuosiuose Šiauliuose išbandyti savo jėgas kandidatuojant į Seimą. Apie jokį finansavimą kalbos nebuvo. Kalbant apie LKDS, tiesiog pamačiau, kad joje nepritapsiu, todėl jokio pareiškimo nesu davęs ir jos nariu niekas manęs negalėjo laikyti. Pasiūlymo stoti į LKD partiją niekada negavau.

- Kokiame sąraše buvote įrašytas rinkimuose į Vilniaus miesto tarybą per praėjusiais metais vykusius savivaldybių rinkimus?

- Nedalyvavau krikdemų gyvenime, bet jie, matyt, norėjo, kad dalyvaučiau, ir į savo sąrašus mano pavardę įrašė ketvirtą.

- Tai buvo padaryta be Jūsų žinios?

- Jie pasakė, kad įtrauks mano pavardę į sąrašus, aš atsakiau pagalvosiąs, o vėliau paprašiau, kad iš to sąrašo išbrauktų. Išbraukė. Mano nuostata buvo aiški. Tokiu būdu aš pasitraukiau.

- Kodėl dabar nusprendėte stoti į libdemų gretas?

- Priėmiau tokį sprendimą, parodžiau, jog norėčiau įstoti į partiją, ir gavau labai ryškų pasiūlymą stoti bei kandidatuoti Vilniaus Antakalnio rinkimų apygardoje. Esu oficialiai padavęs pareiškimą libdemams, ko niekada nesu daręs krikdemams, ir tas klausimas bus svarstomas. Laukiu jų sprendimo.