Komisija nustatė, jog rajono meras buvo asmeniškai suinteresuotas priimti palankius sprendimus, tai yra duoti leidimą statyti keliolika apie pusantro šimto milijonų vertės vėjo jėgainių bendrovei, kurioje darbuojasi ir jo paties sūnus.

Artūras Kubilius yra vienas iš keturių UAB „Vėjų spektras“ steigėjų. Nepatvirtintais duomenis, ši bendrovė registruota Kretingos rajono mero sūnaus name. Iki 2004 metų Artūrui Kubiliui priklausė ketvirtadalis visų bendrovės akcijų. A. Kubilius minėtos bendrovės valdyme dalyvavo daugiau nei metus.

Būtent tuo metu Kretingos rajono savivaldybės svarstomas UAB „Vėjų spektras“ prašymas buvo išspręstas palankiu būdu, - leisti statyti pirmąsias vėjo jėgaines, ilgainiui išsiplėtusias iki kelių tokių statinių kompleksų-parkų.

Pats Valerijonas Kubilius tikina, jog Kretingos rajono savivaldybės tarybai tvirtinant UAB „Vėjų spektro“ pateiktus detaliuosius planus, jis kaip meras jokio poveikio nedarąs. Valerijonas Kubilius pabrėžė, kad Kretingos rajone gyventojų pasipiktinimą keliančias vėjo jėgaines stato ne tik „Vėjų spektras“, bet ir „visa eilė kitų privačių asmenų ir įmonių“.

"Aš manau, jog jokio nusikaltimo nepadariau. Jokiu interesų neturiu, nes vėjo jėgaines stato ne viena įmonė ar organizacija, visoms esu vienodas, - tvirtina V.Kubilius. - Svarstant UAB "Veju spektras" detalųjį planą, dalyvavo 24 tarybos nariai, iš jų 23 balsavus už. Aš net neįtariau, kad kažkam pasirodys, jog turiu interesų. Etikos komisijos pastabas supratau ir ateityje, kai bus svarstomi klausimai, susiję su mano "diedukais" - nedalyvausiu."

Kretingos rajono savivaldybės tarybai tvirtinant bendrąjį planą, kuriame aršiausias diskusijas tiek tarp gyventojų, tiek tarp politikų kėlė klausimas, ar rajonui reikalinga vėjo jėgainių plėtra ir kodėl jų statyboms bendrajame plane jau yra pažymėtos konkrečios vietos, Kretingos rajono meras, nors to reikalavo tarybos nariai, nuo balsavimo nenusišalino. Taip galimai ir vėl pažeisdamas viešuosius ir privačiuosius interesus.

Jei Valerijonas Kubilius ateinantį tarybos posėdį nenusišalins ir balsuos už vėjo jėgainių plėtrą rajone, tarybos nariai planuoja jam įteikti interpeliaciją.

Politikai, pripažįsta tai, kad jie ruošia interpeliaciją merui, tačiau tvirtina, kad „interpeliacija yra ruošiama slapta ir įteikiama paskutinę minutę, tad kai įteiksime, tada ir sužinosite - kodėl".

Į klausimą, ar rengiama interpeliacija yra susijusi su bendruoju planu ir vėjo jėgainėmis, minėti politikai patvirtino, kad iš dalies taip ir yra, bet interpeliacijai yra ir kitų priežasčių.