Tokią nuomonę per VI Maskvos konferenciją, skirtą tarptautiniam saugumui, išsakė Rusijos gynybos reikalų ministras ir kariuomenės generolas Sergejus Šoigu, informuoja TASS.

Anot ministro, NATO oro policijos veikla patruliuojant Baltijos valstybių oro erdvėje iš esmės tapo vadinamosios ribotos prieigos zonos, apėmusios Kaliningrado sritį ir rytinę Baltijos jūros, dalimi.

„Tokius NATO veiksmus mes vertiname kaip jėgų pusiausvyros regione pažeidimą, ji kelia grėsmę Rusijos saugumui“, – teigia S. Šoigu.
Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu

Rusijos gynybos ministras priminė, kad, aptarinėjant Europos saugumą, ne kartą keltas klausimas dėl būtinybės paisyti susitarimų, susijusių su incidentų oro erdvėje ir jūroje prevencija.
„Mes tokius susitarimus vertiname kaip ypač svarbius, juolab dabar, kai pasitikėjimas pastebimai sumenkęs“, – teigia Rusijos gynybos ministerijos vadovas.

V. Gerasimovas: Rusijos ir NATO santykiai – blogiausi nuo Šaltojo karo laikų

Rusijos ir NATO santykiai šiuo metu yra blogiausi nuo pat šaltojo karo laikų, tokią nuomonę Maskvoje vykstančioje tarptautinio saugumo konferencijoje išsakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas kariuomenės generolas Valerijus Gerasimovas, informuoja naujienų agentūra TASS.

„Šiandien tie santykiai yra žemiausiame taške nuo pat šaltojo karo pabaigos. Sprendimais, priimtais per NATO viršūnių susitikimus Didžiojoje Britanijoje ir Lenkijoje, įtvirtinta nuostata, kad Rusija – pagrindinis karinių grėsmių šaltinis“, – sakė V. Gerasimovas.

Anot Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko, platforma, kurioje Rusija ir NATO galėtų aptarti dabartinę situaciją – Rusijos ir NATO Taryba – neveikia. „Joje joks karinių pajėgų dialogas nevyksta. Šiandien praktiškai visi kontaktai karinių ekspertų lygmenyje yra nutraukti“, – pabrėžė generolas.

Jis mano, kad tokia situacija gali lemti Rusijos ir Aljanso santykių prastėjimą ir ateityje.

Aljansas prie Rusijos sienų

V. Gerasimovas pareiškė: NATO didina karinį aktyvumą ir stiprina karinę infrastruktūrą prie sienų su Rusija.
Vladimiras Putinas, Valerijus Gerasimovas

„Prie visų sienų su Rusija NATO telkia puolamąją ginkluotę. Didinamas aerodromų ir uostų pajėgumas. Kuriami specialūs centrai, kur kaupiamos ir saugomos išteklių atsargos. Tokia strategija leidžia Aljansui operatyviai persigrupuoti ir, prireikus, į regioną perkelti pajėgas“, – tvirtina Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas.

V. Gerasimovas paaiškino, kad, remiantis pesimistiniu Maskvos ir Aljanso santykių scenarijumi, Rusijai teks imtis atgrasymo priemonių.

„Prieštaravimai, pirmiausia tarp Rusijos ir NATO, ir toliau gilėja. Aljansas ir toliau vykdo plėtrą, fiksuojame aktyvią karinę veiklą „Rytų flange“. Rusija bus priversta adekvačiai reaguoti į susiklosčiusią situaciją ir imtis reikiamų atgrasymo priemonių“, – sako V. Gerasimovas, komentuodamas pesimistinį Rusijos ir NATO santykių scenarijų.