Tiesa, pats politikas tikriausiai tuo neapsidžiaugtų, nes gyventojų buvo klausiama, kas iš paminėtų asmenų padarė didžiausią neigiamą įtaką Lietuvos valstybei ir Lietuvos žmonėms.

Tačiau didžiausiu kenkėju įvardintas ne A. Kubilius ir ne V. Landsbergis, o vienas kraupiausių dvidešimtojo amžiaus diktatorių Josifas Stalinas.

Tokie duomenys paaiškėjo žurnalo „Valstybė“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Vilmorus“ atlikus Lietuvos gyventojų apklausą.

Kaip teigia apklausos sumanytojai, ja buvo siekiama išsiaiškinti, kaip stipriai Rusijos valdžios propaganda yra paveikusi Lietuvos visuomenę.

Politologas Nerijus Maliukevičius apklausą vertina atsargiai: jo nuomone, kenkėjų iš užsienio negalima supainioti su vietiniais politikais, kurie prastą reputaciją gali užsitarnauti dėl gyventojams nepriimtinos ekonominės ir socialinės politikos.

Didžiausia blogiukai

Remiantis apklausa, didžiausią neigiamą įtaką Lietuvos valstybei ir Lietuvos žmonėms padarė Sovietų Sąjungos diktatorius J. Stalinas, atsakingas už šimtų tūkstančių Lietuvos gyventojų ištrėmimą ir masinį terorą Lietuvoje. Tokios nuomonės laikėsi 55 proc. apklaustų gyventojų.

Antruoju numeriu „blogiečių“ sąraše tapo premjeras, konservatorius A. Kubilius. Kad šis politikas padarė didžiausią neigiamą įtaką mūsų valstybei ir žmonėms, manė 20,9 proc. apklaustų gyventojų.

Maža to, A. Kubilius netgi turi daugiau jo nemėgstančių žmonių nei europarlamentaras, konservatorių patriarchas V. Landsbergis. Pastarojo neigiamą įtaką šaliai ir žmonėms įžvelgė 13,6 proc. gyventojų.

Toliau „blogiečių“ sąraše rikiuojasi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (1,9 proc.), Lietuvos komunistų partijos vadovas sovietmečiu Antanas Sniečkus (1,4 proc.), koriku pakrikštytas carinės Rusijos imperijos Vilniaus generalgubernatorius Michailas Muravjovas (1,3 proc.), Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto (CK) pirmasis sekretorius ir pirmasis nepriklausomos Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas (1 proc.).

Sąrašą tęsia tarpukario Lietuvos prezidentas Antanas Smetona (0,9 proc.), Lietuvai draugiškas buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas (0,5 proc.), carinės Rusijos imperijos imperatorė Jekaterina II (0,3 proc.), buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (0,1 proc.).

Kuri iš žemiau paminėtų asmenybių, Jūsų nuomone, padarė didžiausią neigiamą įtaką Lietuvos valstybei bei Lietuvos žmonėms? 

N %
Josifas Stalinas 550 55,0%
Andrius Kubilius 209 20,9%
Vytautas Landsbergis 136 13,6%
Vladimiras Putinas 19 1,9%
Antanas Sniečkus 14 1,4%
Michailas Muravjovas 13 1,3%
Algirdas Brazauskas 10 1,0%
Antanas Smetona 9 ,9%
Borisas Jelcinas 5 ,5%
Jekaterina II 3 ,3%
Aleksandras Kwasniewskis 1 ,1%
Nežino/ neatsakė 32 3,2%
Iš viso 1000 100,0%

Žurnalo „Valstybė" leidėjas Eduardas Eigirdas aiškina, kad žurnalas apklausą užsakė siekdamas įsitikinti, kaip stipriai prokremliškų jėgų propaganda yra paveikusi Lietuvos visuomenę.

„Mūsų žurnalo nuomone ši apklausa patvirtina mūsų prielaidą, kad Rusija išnaudoja atskiras žiniasklaidos priemones bei sąmoningai ir įvairiais būdais veikia siekdama įtakoti Lietuvių sąmonę – išaukštindama sau naudingus ir su purvais sumaišydama tuos, kurie yra už Lietuvos nepriklausomybę nuo Kremliaus“, - teigia E. Eigirdas.

N. Maliukevičius: J. Stalino ir A. Kubiliaus kokteilis nelabai tinka

Tačiau Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, informacinių karų specialistas Nerijus Maliukevičius teigia, kad apklausa suplaka kenkėjus iš užsienio ir Lietuvos politikus, kurie visuomenės gali būti mylimi arba nekenčiami paprasčiausiai dėl socialinių dalykų.

Jo teigimu, viena vertus, jeigu daugiau nei pusė lietuvių mano, kad didžiausias kenkėjas valstybei ir žmonėms yra J. Stalinas, vadinasi, lietuvių tauta yra ganėtinai atspari Rusijos propagandai.

Kita vertus, faktas, kad antruoju numeriu didžiausių kenkėjų sąraše atsiduria A. Kubilius, gali reikšti, jog gyventojai vertino per socialinę prizmę: krizės metu premjeraujant A. Kubiliui jie galėjo prarasti dalį atlyginimų, pašalpų, išmokų ar tiesiog blogiau gyveno.

„Manau, kad klausimas suformuluotas sudėtingai, kuris suplaka Lietuvos engėjus iš užsienio ir iš vidaus. Vieni galbūt stebi globalesnes tarptautines perspektyvas ir vardina užsienio ar Rusijos vadovus, kiti mąsto apie savo perspektyvą ir vardina Lietuvos politikus“, - sakė N. Maliukevičius.

Politologas atkreipia dėmesį, kad klausimas yra dvilypis: klausiama ir kas padarė didžiausią žalą valstybei, ir žmonėms, tad vieni respondentai galvojo apie valstybę kaip tarptautinį veikėją, kiti – apie žmones, visuomenę ir vidaus politikos aktualijas.

„Šiaip jau tiek V. Landsbergis, tiek A. Kubilius, tiek konservatoriai niekada neišsiskyrė viešojoje opinijoje neutralumu ir visada buvo arba karštai palaikomi, arba karštai nekenčiami. Tai nėra netikėtas rezultatas. Šia prasme daug kas savo nuoskaudas suveda į mūsų politines personalijas“, - svarstė N. Maliukevičius.

Klausiamas, ar iš apklausos jis gali daryti išvadą, jog Lietuvos visuomenė yra paveikta Rusijos propagandos, politologas su tuo nesutiko: „Dauguma žmonių gi pasakė, kad didžiausias kenkėjas yra J. Stalinas!“

Politologas sako, kad siekiant įvertinti kitos valstybės poveikį visuomenei, galima pasiremti Moldovos pavyzdžiu: klausiami apie populiariausią politiką, Moldovos gyventojai sutartinai vardijo V. Putino pavardę.

„Tai rodo, kad žmonės nedaro valstybingumo ribų ir gyvena rusakalbėje televizinėje erdvėje“, - sakė N. Maliukevičius.

„O tai, kad Lietuvoje politikai dėl savo politinės veiklos susilaukia neigiamų įvertinimų, kodėl tai reikia suvesti į priešiškos propagandos versiją, kai tokį jų įvaizdį gali lemti ir vidaus politika? Taip, rusiška propagandinė politika kažkiek turi įtakos, bet ar V. Landsbergis tokį įvaizdį susikūrė ne nuo 1990 metų ir būtent dėl vidinės politinės konjunktūros? Ar V. Landsbergio reputaciniai atributai nėra perkeliami ir A. Kubiliui, kaip konservatorių lyderiui?“ - klausė politologas.

E. Eigirdas: atsiprašau tų, kuriuos ši apklausa papiktino

Žurnalo leidėjas E. Eigirdas, savo ruožtu, pateikė DELFI papildomą komentarą:

Norėčiau gerbiamųjų DELFI skaitytojų, kuriuos ši apklausa papiktino, nuoširdžiai atsiprašyti, nes, kaip galima spręsti iš komentarų, nesugebėjau pasiekti tikslo.

Dar kartą noriu labai aiškiai pabrėžti, kad esu tvirtai įsitikinęs, jog Lietuvos politikoje veikia įtakingos politinės ir verslo grupės, kontroliuojančios populiarias žiniasklaidos priemones, kurios sistemingai veikia siekdamos išaukštinti Rusijai ar su siejamoms interesų grupėms palankius politikus bei visuomenės veikėjus ir sumenkinti tuos, kurie nuoširdžiai kaunasi už Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimą.

Taip sąmoningai siekiama, kad politikai, atstovaujantys Lietuvos nepriklausomybės idealams, neturėtų realių galimybių įsitvirtinti valdžioje.

Organizuodami šią apklausą siekėme pademonstruoti šių tikslingai ir nuosekliai veikiančių prokremliškų jėgų veiklos rezultatą. Būtent dėl šios priežasties parinkome pačius baisiausius Lietuvos istorijos veikėjus, tokius kaip Michailas Muravjovas-Korikas, ar dabartinius veikėjus, tokius kaip Vladimiras Putinas, kurie šiandien terorizuoja Lietuvą. Be to, į apklausą įtraukėme keletą politikų, kurie, mūsų nuomone, siekia atstovauti Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo idealams, tokius kaip Vytautas Landsbergis ir Andrius Kubilius. Kaip bet kuris žmogus, jie irgi yra padarę klaidų, tačiau tikrai yra verti būti labiausiai prie Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimo prisidėjusių žmonių sąrašo lyderiais.

Tai padarėme tik tam, kad atkreiptume Jūsų, gerbiamieji Lietuvos piliečiai, dėmesį į tragišką situaciją, susijusią su tuo, kaip didelė dalis visuomenės, kuriai įtaką daro tam tikros žiniasklaidos grupės, suvokia realybę. Šio tyrimo rezultatai turėjo sukrėsti ir priversti visus vieną kartą atvirai pripažinti, kad nebeturime teisės nereaguoti į tam tikrų žiniasklaidos priemonių ar net grupių veiklą. Turime suvokti, kad kol mes, kaip daugelis politologų, apsimetinėsime, jog nematome, kaip tam tikros žiniasklaidos grupės veikia prieš integraciją į Vakarus ir nepriklausomybę nuo Rusijos energetikos bandančius įtvirtinti politikus, mūsų kelias bus labai duobėtas, o rinkimuose dominuos oligarchų ir Kremliaus remiamos populistinės marionetės.

Į tai būtinai turime atkreipti dėmesį, nes jau šiandien tos jėgos darbuojasi visu pajėgumu. Ir būtent į jų darbo rezultatą viltis deda V. Putinas, nes jis įsitikinęs, kad jam palankių žiniasklaidą kontroliuojančių verslo grupių dėka galima terorizuoti Lietuvą, kiek tik norisi, nes vis tiek kalti bus V. Landsbergis ir A. Kubilius. Norėčiau, kad mes sugebėtume šių V. Putino vilčių nebepateisinti.

Dar kartą atsiprašau visų DELFI skaitytojų, nes nesugebėjau viešindamas šią apklausą aiškiai perteikti mūsų tikslų, todėl atsirado galimybės manipuliacijoms, kurios, sprendžiant iš to, kaip komentaruose bandome nukreipti mintį nuo esmės, yra gana intensyvios. Taigi, atleiskite, jei susidarė įspūdis, kad V. Putiną su A. Kubiliumi lyginau siekdamas reitingų ir milžiniško skaičiaus komentarų.

Tai dariau, norėdamas atkreipti dėmesį į siaubingą situaciją su dalies mūsų visuomenės sąmone, kuri buvo ir tebėra veikiama prokremliškos, oligarchinės žiniasklaidos. Jei norime sumažinti jų įtaką visuomenei, rinkimams ir mūsų visų gyvenimui, tiesiog privalome su tuo nebesitaikstyti ir nebijoti apie tai kalbėti“.