Kratos atliktos „tvarkiečių“ centrinėje būstinėje, įtariamųjų darbo vietose ir namuose. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė apie „keliolika kratų“. Išaiškėjo du įtariami „tvarkiečiai“. Tai buvę vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko politinės komandos žmonės: buvęs viceministras Algimantas Juocevičius ir buvęs ministro patarėjas Ervinas Raistenskis. Taip pat informuota, kad įtariami ir trijų neįvardintų verslo įmonių vadovai. Įtariama „prekyba poveikiu stambiu mastu“.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis teigė, kad tyrimas atliekamas dėl Vidaus reikalų ministerijos viešųjų pirkimų. Kokie tai pirkimai – jis neįvardijo.

„Šiuo metu yra sulaikyti penki asmenys, artimiausiu metu jiems bus įteikti pranešimai apie įtarimus dėl prekybos poveikiu“, - sakė D. Raulušaitis.

Pasak jo, minėti penki asmenys šiuo metu apklausiami, o po apklausų bus sprendžiama dėl kardomųjų priemonių. Klausiamas, ar korupciniai ryšiai galėjo būtų rezgami be ministro D. A. Barakausko žinios, generalinio prokuroro pavaduotojas tikslaus atsakymo nepateikė.

„Tyrimo metu visos tos aplinkybės ir bus nustatytos ir išaiškintos“, - teigė D. Raulušaitis.

Jis patvirtino, kad E. Raistenskis ir A. Juocevičius sulaikyti.

Paklaustas, ar „Tvarkos ir teisingumo“ partijai pareikšti įtarimai, generalinio prokuroro pavaduotojas patikino, kad tai nėra padaryta. Tiesa, ar tai gali įvykti tęsiant tyrimą – kitas klausimas.

„Šiuo metu įtarimų jokiems juridiniams asmenims nėra pareikšta. O būsimų veiksmų nekomentuojame“, - sakė D. Raulušaitis.

Žurnalistams pasiteiravus, ar pinigai galimai keliavo ne tik į „tvarkiečių“ kišenes, bet ir į partijos kasą, generalinio prokuroro pavaduotojas teigė negalintis plačiau „atskleisti tyrimo detalių ir tyrimo metu nustatytų aplinkybių“.

Kęstas Komskis
STT direktorius Saulius Urbanavičius į detales nesileido. Vis dėlto sulaukęs klausimo, ar tarp sulaikytų asmenų yra prodiuseris Rolandas Skaisgirys, minimas tarp pretendentų kandidatuoti į Vilniaus mero postą, STT vadovas atsisakė tai patvirtinti ar paneigti.

„Apie fizinių asmenų dalyvavimą ikiteisminiame tyrime nekomentuojame“, - sakė S. Urbanavičius.

DELFI šaltinių duomenimis, žinomas prodiuseris yra sulaikytas.

Su R. Skaisgiriu DELFI nepavyko susisiekti. Prodiuserio mobiliojo ryšio telefonas antradienį popiet buvo išjungtas.

Paklaustas, ar tarp tyrime figūruojančių įmonių yra „Vėtrūnos“ grupės, siejamos su „tvarkiečiais“, verslai, STT vadovas atsakymo taip pat nepateikė.

„Nei apie įmones, nei apie fizinius asmenis, dalyvaujančius šiame ikiteisminiame tyrime, dabar nekomentuojame“, - pakartojo jis.

Pasak S. Urbanavičiaus, įtariama galimai paimtų kyšių suma viršija 32,5 tūkst. Lt.

Ministras D. A. Barakauskas situacijos nekomentuoja. Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius neslepia, kad bus svarstoma, ar ministras, kurio buvę komandos nariai įtariami prekyba poveikiu, gali toliau eiti pareigas.

R. Paksas: R. Skaisgirio sulaikymas gali būti susijęs su rinkimais

Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis
„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas R. Paksas DELFI pasakojo, kad politinė partija dirbo su R. Skaisgirio įmone. „Mes dirbame su R. Skaisgirio kompanija jau pusantrų metų, gal dar daugiau. Tai yra mūsų kontraktas su viešųjų ryšių kompanija, kuriai vadovauja R. Skaisgirys“, - pasakojo politikas.

„Mes dirbome ir, tikiuosi, dirbsime sėkmingai, nežiūrint į priešų užmačias“, - aiškino R. Paksas.

„Tvarkiečių“ lyderis svarstė, kad R. Skaisgirio sulaikymas susijęs su siūlymu kelti jį kandidatu į Vilniaus miesto merus.

„Tikriausiai girdėjote, kad buvo iškelti šeši žmonės, vienas jų – R. Skaisgirys. Gal čia yra tas atsakymas į šiandienos rebusą? Manau, kad toks retorinis klausimas gali būti keliamas. Tie kiti sulaikyti žmonės jau seniai nebėra Vidaus reikalų sistemos atstovai šalia ministro“, - teigė R. Paksas.

R. Juknevičienė: R. Skaisgirys melžė pinigus iš institucijų

Buvusi krašto apsaugos ministrė, konservatorė Rasa Juknevičienė teigia nenustebusi dėl žinios apie prodiuserio R. Skaisgirio sulaikymą, mat neva „neskaidri jo veikla melžiant iš institucijų biudžeto pinigus“ buvo pastebėta ir Krašto apsaugos ministerijoje.
Rasa Juknevičienė

Pasak politikės, R. Skaisgirys prodiusavo iki 2009 m. rodytą filmą „Garbės kuopa“, kurį per viešąją įstaigą finansavo Krašto apsaugos ministerija.

„Tai atsiskleidė per Audito tyrimą. Tikslių detalių neatsimenu, bet esmė tokia, kad Krašto apsaugos ministerija sudaro sutartį su viešąja įstaiga, kuriai vadovavo kažkokia moteris. Tai įstaigai pervedami pinigai už projektą, o ji jau finansuoja filmo kūrimą. Turbūt tai viskas legalu, įstatymuose buvo numatyti tokie dalykai, bet esmė ta, kad ministerija nusiplovė rankas ir nieko nekontroliavo“, - DELFI sakė R. Juknevičienė.

Konservatorė teigia, kad, jeigu gerai pamena, filmui buvo skirta apie 1 mln. litų.

„Tikslą aš suprantu: propagavo kariuomenę, buvo filmas, gal nelabai vykęs, bet kažkas žiūrėjo tą filmą. Tačiau tarp tų čekiukų, kuriuos ten sunešdavo, buvo visko – iki čekių už prezervatyvus. Skandalo dėl prezervatyvo negali padaryti, bet buvo kaip buvo“, - pridūrė politikė.

„Mes išardėme šią schemą, bet paskui per kolegas sužinojau, kad R. Skaisgirys buvo baisiai nelaimingas, nes pasikeitus Vyriausybei buvo atribotas nuo pinigų. O dabar sugrįžo per kitus. Jis gi gauna pinigus iš partijos už tą veiklą, už partijos viešinimą, kiek aš žinau. Apskritai, daro viešuosius ryšius“, - sakė R. Juknevičienė.

Kaip viešųjų ryšių akciją, konservatorė paminėjo R. Skaisgirio straipsnius apie Kauno zoologijos sodą.