Jis kategoriškai pasisakė prieš siūlymą į kariuomenę kviesti bedarbius: „Jeigu bedarbiai netinka darbui, tai kodėl jie turi tikti kariuomenei?“

Lietuvos kariuomenė nėra perauklėjimo įstaiga. Auklėti reikia šeimoje, mokykloje, visuomeninėse organizacijose. Jeigu bedarbiai netinka darbui, tai kodėl jie turi tikti kariuomenei? Nevykėlių kariuomenės tikrai nereikia“, - susitikime su Alytaus verslininkais ir miesto vadovais šiandien sakė J. Olekas.

Jis teigė, kad Krašto apsaugos ministerija siekia, jog šauktinių nebeliktų. Norima, kad į kariuomenę žmonės eitų tarnauti savo noru. Kaip pavyzdį J. Olekas pateikė Alytų, kuriam buvo duota užduotis pirmaisiais metais surinkti 219 šauktinių. Šiuo metu tarnauti kariuomenėje Alytuje savo noru užsiregistravo jau 234 žmonės, tai yra 15 savanorių daugiau nei reikia.

Ministras akcentavo, kad darbdaviams Krašto apsaugos ministerija yra pasiryžusi mokėti kompensacijas už įdarbintus tarnybą kariuomenėje baigusius asmenis.

„Jeigu darbdaviai priims į darbą tuos, kurie baigę tarnybą, tai mes dalį atlyginimo kurį laiką apmokėsime. Siūlyčiau darbdaviams, besirenkant darbuotoją, į anketą įrašyti klausimą, ar jis tarnavęs Lietuvos kariuomenėje. Aš esu labai dėkingas aukštųjų mokyklų rektoriams, kurie priėmė sprendimą, kad stojant į aukštąją mokyklą, tarnavusiems pridės pusę balo. Tuo galėtų remtis ir darbdaviai“, - kalbėjo J. Olekas.

Susitikimo metu kalbėta apie Krašto apsaugos sistemos poreikius ir verslo galimybes, kad verslas galėtų dalyvauti įvairiuose pirkimuose ir tokiu būdu stiprinti Lietuvos karinį pajėgumą.

Krašto apsaugos ministras ragino verslo atstovus dalyvauti įvairiuose konkursuose. Darbų yra daug: maitinimas, karinių uniformų siuvimas, statybos, remonto darbai, karių aprūpinimas ginklais. Pasak J. Oleko, visose srityse gali dalyvauti tiek šalies, tiek ir Alytaus regiono įmonės.

„Noriu papasakoti sėkmės istoriją. NATO statosi naują būstinę Briuselyje. Buvo rengiami konkursai ir vieną jų, minkštųjų baldų gamybai, laimėjo Lietuvos įmonė. Be to, jau nuo praeitų metų šalyje veikia Lietuvos gynybos gamintojų asociacija. Kviečiu visus norinčius jungtis į ją“, - sakė J. Olekas.

Krašto apsaugos ministras kvietė bendradarbiauti ir ugdant jaunimą, kartu organizuoti vasaros stovyklas.