Tėvai nesuprato: atkalbinės ar padės emigruoti?

„Galvoji apie išvykimą ar ketini išvykti gyventi/dirbti į užsienio šalis? Jei esi mama ar tėtis, besirūpinantis savo vaikais, kviečiame į pasiruošimo išvykti seminarą. Seminaro meto turėsite galimybę sužinoti, kaip išvykus pasirūpinti savo šeima ir ypač vaikais, kaip išlaikyti gerus santykius su jais; psichologiškai pasiruošti gyvenimui/darbui svečioje šalyje; aptarti įvairius išvykimo aspektus“, - teigiama reklaminėje skrajutėje.

Tuo tarpu vaikai, kurių vienas iš tėvų ar abu gyvena arba dirba užsienyje, kviečiami dalyvauti nemokamuose savęs pažinimo per judesį ir šokį užsiėmimuose, į kurių pristatymą mokykloje ir buvo pakvieti DELFI kalbinti tėvai.

„Situacija keista nuo pat pradžių. Kaip pasakojo vaikas, anketa iš pradžių buvo anoniminė, tačiau vėliau mokytoja visgi paprašė vaikų pasirašyti – esą čia nieko tokio. Mano vaikas parašė, kad yra girdėjęs tėvus kalbant apie emigraciją. Mes neketiname išvykti, tačiau šias temas kalbėdami liečiame, o mažam vaikui tai gali pasirodyti visaip. Šiaip ar taip, kitą dieną per vaiką iš mokyklos gavome kvietimą atvykti į renginį. Iš pradžių manėme, kad jame bus atkalbinėjama nuo emigracijos, tačiau perskaitę reklaminę skrajutę ėmėme galvoti kitaip – gal kaip tik padedama emigruoti?“ - dalinosi savo pastebėjimais vilnietis.

Projekto organizatoriai tikina nemoralizuosiantys

Minėtą projektą vykdanti viešoji įstaiga „Gebu“, laimėjusi skelbtą konkursą, iš Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiųjų lėšų jo įgyvendinimui gavo 25 tūkst. litų. Bus surengti 4 seminarai tėvams ir 25 užsiėmimai vaikams. Planuojama, kad projekto veiklose paslaugas gaus 60 tėvų ir 60 vaikų.

„Vaikai, kurių tėvai yra emigravę, patiria tokio paties stiprumo traumą, kaip tėvams išsiskyrus, todėl jiems reikia pagalbos. Toks ir yra projekto tikslas – sumažinti vaikų psichikos, emocinių, elgesio problemų atsiradimo riziką ateityje. Tam pasitelkėme judesio ir šokio terapijos metodais pagrįstus užsiėmimus, kuriuos ves psichologė“, - teigė viešosios įstaigos „Gebu“ vadovas Paulius Gaubas.

Anot jo, šokio ir judesio terapija pasirinkta todėl, kad tai vienas iš pagalbos būdų, kuris pripažintas Pasaulio sveikatos organizacijos, be to, judesys – tinkama forma vaikui išsivaduoti nuo streso bei įtampos.

Kita projekto dalis – edukacinės paskaitos tėvams, kurie ketina išvykti ir turi mokyklinio amžiaus vaikų. „Su tėvais aptarsime, kaip išlaikyti ryšį su vaiku, kad jis patirtų kuo mažesnę traumą“, - teigė pašnekovas.

P. Gaubas prisipažino sulaukęs prieštaringų projekto vertinimų. „Kai kurie, pamatę mūsų skrajutę, piktinasi, kad mes reklamuojame emigraciją. Iš tiesų mes tik stengiamės mažinti žalą, kuri gali kilti tėvams emigruojant svetur. Mūsų tikslas – gera vaiko emocinė būsena, vaiko gerovė, o tai priklauso nuo jo santykių su tėvais, kurie yra svarbiausi asmenys jo raidoje. Tikimės, kad į mūsų seminarus ateis motyvuoti tėvai, kurie patys ieško informacijos.

Tikrai nemoralizuosime ir nebandysime sulaikyti žmonių nuo išvykimo. Tiesiog stengsimės juos šviesti, kas būtų geriausia jų vaikui tokioje situacijoje. Tai nereiškia, kad mes palaikome emigraciją ar jai prieštaraujame. Mes manome, kad šiai problemai, kurios mastai, kaip rodo statistika, didžiuliai, skiriama per mažai dėmesio. Žinome asmeninių pavyzdžių, kai vaikai iš tiesų paliekami ir nepakankamai jais rūpinamasi. Todėl mes ir pasiūlėme tokį projektą, o savivaldybė, pastebėjusi, kad tai iš tiesų neaprėpta sritis, skyrė finansavimą“, - teigė pašnekovas.

Kaip rodo prieš keletą metų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu atliktas tyrimas, 14 proc. vaikų, tėvams išvykus į užsienį, tapo nelaimingi ir turi psichologinių problemų. 13 proc. vaikų tapo sunkiau susikaupti, išlaikyti dėmesį, 12 proc. pasidarė nervingesni ir įsitempę. Kas dešimtam vaikui būdinga staigi nuotaikos ar jausmų kaita, o 8 proc. atsirado sveikatos sutrikimų. Itin didelė tėvų išvykimo į užsienį įtaka – vaikų pažangumui ir elgesiui mokykloje: net 23 proc. mokinių pažangumas, išvykus tėvams, pablogėjo, vaikai pradėjo bėgti iš pamokų, jiems reikalinga nuolatinė kontrolė.