Būtent valdininkai leido skurstantiems bei savimi dorai pasirūpinti negalintiems asmenims auginti keliolika vaikų. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo.

DELFI ne kartą rašė apie viename Aukštaitijos miestelyje susiklosčiusią situaciją: keliolika vaikų auginusioje šeimoje patėvis seksualiai išnaudojo protinę negalią turinčią nepilnametę, o broliai – seserį. Tik po keleto metų šis lizdas buvo išardytas.

Pilnametis mergaitės prievartautojas brolis galiausiai nuteistas 6 metams nelaisvės, o nepilnametis įbrolis baudžiamosios atsakomybės išvengė – pateko į socializacijos centrą. Už kiek vyresnės, protiškai atsilikusios sesers prievartavimą už grotų sėdo mergaitės patėvis. Neįgali mergina dabar globos namuose augina kūdikį. Kūdikį nuo draugo pagimdė ir kita šeimoje augusi 16-metė sesuo.

Panevėžio apygardos prokuratūroje praėjusių metų lapkritį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo. Šia šeima rūpinosi Kupiškio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai.

Kaip DELFI sakė Panevėžio apygardos prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė, ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės pasirašytą raštą. Minėtame rašte įvertinti Kupiškio rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų veiksmai, galimai neužtikrinant nepilnamečių nukentėjusiųjų interesų.

E. Žiobienė minėto skyriaus veikla susidomėjo po to, kai į minėtą įstaigą pernai kreipėsi Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Nida Grunskienė. Panevėžio apygardos prokuratūros vadovė informavo E. Žiobienės vadovaujamą įstaigą apie keletą ikiteisminių tyrimų, kuriuose nukentėjusiaisiais pripažinti nepilnamečiai. Prokurorams kilo įtarimų, kad Kupiškio rajono vaikio teisių specialistai galimai tinkamai neužtikrino nukentėjusių nepilnamečių interesų, galbūt padarė kitų pažeidimų.

Šiuo metu minėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo tebevyksta, kol kas įtarimai niekam nepareikšti.

Vedėja pasitraukė pati

Vykstant ikiteisminiam tyrimui, iš pareigų savo noru pasitraukė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Urbonavičienė. Nuo vasario 1 d. ji dirba vyr. specialiste Teisės ir viešosios tvarkos skyriuje.

N. Urbonavičienė DELFI sakė pareigas apsisprendusi palikti savo noru. Naujose pareigose ji dirba nuo vasario 1 d.

„Seniai mąsčiau apie darbo keitimą, vis tik ilgai išdirbta, darbas sunkus, įtemptas, priėmiau tokį sprendimą. Apie darbo keitimą galvojau apie dvejus metus“, – sakė valdininkė.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas teigė, kad vykstant ikiteisminiam tyrimui daugiau komentuoti situacijos negalintis.

„Skyriaus vedėja savo pačios prašymu perkelta į žemesnes pareigas kitame skyriuje. Tai buvo paskutinis to link pastūmėjęs įvykis Žinoma, apskritai šis darbas nėra lengvas, įtampos daug, o paskutiniai įtarimai buvo paskutinis signalas jai palikti pareigas“, – kalbėjo M. Mališauskas.

Jo manymu, šioje konkrečios šeimos istorijoje buvo galima imtis kitų sprendimų.

K. Mišinienė: tikriausiai niekada nepamiršime tų baisių vaizdų

„Nei aš, nei kitos mūsų programos socialinės darbuotojos tikriausiai niekada nepamiršime tų baisių vaizdų, iškreiptų santykių šeimoje iš Kupiškio rajono. Seksualiai brolio ir įbrolio (pilnamečio!) prievartaujama mažametė, nuo patėvio pastojusi ir pagimdžiusi kita nepilnametė, motina, grasanti mergaitėms neprasitarti ir neišduoti šeimos narių.. Galima būtų vardinti toliau, bet šitą makabrišką ilgametę eiseną veda ... kaimynas? Tėvų sugėrovas? Anaiptol – tai vietinė Vaiko teisių apsaugos tarnyba su išdidžia, dabar jau buvusia, savo vedėja priekyje.

Neįtikėtina, bet būtent šie žmonės kažkada priėmė neteisingą, visiškai neapgalvotą sprendimą – leisti porai asmenų, neišgalinčių net savimi dorai pasirūpinti, vos vegetuojančių apleistoje buityje, auginti net 16 vaikelių!“, – DELFI kalbėjo Lietuvos Carito programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė.

Kristina Mišinienė
„Bet jie visi ten taip myli vienas kitą!“, – tą specialistai sako išgirdę iš vaikų teisių gynėjų, kai bandė atkreipti dėmesį į nepavykusį jų pačių „eksperimentą“ su gyvais žmonėmis. K. Mišinienės teigimu, šis eksperimentas ir negalėjo pavykti: ponios neturėjo nei žinių, nei gilesnės atjautos, jas kontroliavusi savivaldybės administracija – dar mažiau žinių ar intereso.

„Vaikų sumokėta kaina už tokį suaugusių atsainumą yra labai didelė, jie ją mokės dar ilgai po to, kai nuteisti šios šeimos vyrai atkalės, grįžę ieškos kaltųjų – „juk ar dėl tokių menkniekių reikėjo čia tų teismų“? O baisiausia šioje istorijoje, kad nukentėjusios mergaitės nuoširdžiai graužiasi, kad per jas „tėvelis, broliai“ dabar kali, vai kodėl jos negalėjo pameluoti pareigūnams?! Juk mamytė taip prašė... O tai yra kaina, kurią mes su jumis mokėsime“, – kalbėjo Carito programos vadovė.

Kupiškio rajone yra 141 socialinės rizikos šeima, kurioje auga 293 vaikai. 55 šeimos įrašytos į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą dėl socialinių įgūdžių stokos, 72 – dėl girtavimo, 4 – dėl valstybės skiriamos paramos naudojimo ne vaiko interesams, 2 – dėl nustatytos vaikui laikinosios globos (rūpybos), 5 – dėl tėvams ribotos tėvų valdžios ir vaikui nustatytos nuolatinės globos (rūpybos), 4 – dėl kitų priežasčių.

Praėjusiais metais rajone įvyko 17 atvejų, kai vaikai galimai patyrė smurtą: 7 – fizinį, 10 – psichologinį. Seksualinio smurto atvejų nebuvo.