Pasak konservatorių, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas yra įgaliotas užtikrinti deramą šios komisijos darbą, tačiau šie Seimo rinkimai akivaizdžiai rodo, kad esamas komisijos pirmininkas nebesugeba tinkamai susitvarkyti su šiomis pareigomis.

"Pirmiausia, nebuvo užtikrinta rinkėjų asmens duomenų apsauga. Rinkėjai skundėsi, kad, norint atsispausdinti rinkėjo kortelę puslapyje www.rinkejopuslapis.lt, sistema užstrigo. Vėl bandant prisijungti prie minėtojo puslapio, pasirodė ne prisijungiančiojo duomenys, bet kitų žmonių duomenys - vardai, pavardės, adresai, asmens kodai. Vėliau prie minėto puslapio kurį laiką apskritai nebuvo galima prisijungti, - teigiama pareiškime. - Buvo gauta daugybė užsienyje gyvenančių lietuvių skundų dėl netinkamo 2016 m. Seimo rinkimų organizavimo ir dėl sudėtingų sąlygų įvairiose užsienio šalyse gyvenantiems lietuviams atlikti savo pilietinę pareigą".

Konservatoriai pažymi, kad nebuvo užtikrintas sklandus apylinkių ir apygardų komisijų darbas ir dėl to nesuvokiamai ilgai užtruko balsų skaičiavimas. Anot jų, komisijų nariai skundėsi, kad dėl to buvo kalti ne jie, o netinkamai veikusi Vyriausiosios rinkimų komisijos naudojama duomenų valdymo sistema.

Beje, kaip primena TS-LKD frakcija, klausimas dėl aplaidaus Zenono Vaigausko darbo buvo keltas ir po ankstesnių rinkimų.

Seimo nariai įsitikinę, kad netinkamas VRK pirmininko darbas kenkia ne tik pačios komisijos įvaizdžiui, bet ir skatina rinkėjų pasipiktinimą, nepasitikėjimą rinkimų sistema. "Be to, aplaidus Komisijos pirmininko darbas kelia grėsmę ir apskritai valstybės interesams", - sako konservatoriai.

Kaip jau skelbta, sulaukęs priekaištų dėl vangaus Seimo rinkimų rezultatų paskelbimo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas nevengia asmeninės atsakomybės, bet sako, kad šią sekundę atsistatydinti negalėtų, nes reikia pasirūpinti visų rinkimų rezultatų paskelbimu.

"Manyčiau, kad mano kadencija baigėsi, tiesiog manyčiau, kad šią sekundę aš to daryti negalėčiau, nes vis dėlto reikia pasirūpinti, kad būtų pabaigti skelbti visi rezultatai. O po to reikia tą klausimą, be jokios abejonės, spręsti, ir neatidėliojant", - į klausimą, ar neketina atsistatydinti, pirmadienį spaudos konferencijoje atsakė Z. Vaigauskas.

Aiškindamas dėl strigusių rinkimų rezultatų, Z. Vaigauskas sakė, kad problemų turėjo ir apylinkių rinkimų komisijos. Jo teigimu, darbą apsunkino ir pirmumo balsų skaičiavimas. "Mano galva, mes pavėlavome su rinkimų rezultatų paskelbimu, dviejų valandų pavėlavimas nėra geras, visai negeras", - mano Z. Vaigauskas.