Taip jie sureagavo į Seimo Švietimo ir mokslo komiteto (ŠMK) pirmininko, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovo Eugenijaus Jovaišos išsakytą poziciją, kad neplanuojama D.Vaišnienės siūlyti į pareigas antrai kadencijai. Kaip penktadienį informavo „Lietuvos žinios“, kandidatę į komisijos vadoves ŠMK numato rinksis iš dviejų pretendenčių: viena jų šiuo metu dirba Lietuvių kalbos institute, kita – Vilniaus universitete.

Paramą D. Vaišnienei išreiškę dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių sako, kad E. Jovaišos pozicija yra politiškai motyvuotas sprendimas, neturintis nieko bendra su D. Vaišnienės kompetencija. TS-LKD frakcijos atstovai pastebi, jog pastarosios atrankos į VLKK narius esminis kriterijus buvo požiūris į vadinamųjų „trijų raidžių“ rašybą.

„Matant tai, jog Seime šiuo metu yra svarstomi alternatyvūs pasiūlymai, susiję su vardų ir pavardžių rašymu lotyniškais rašmenimis, toks komisijos formavimo principas turėtų būti vertinamas kaip mėginimas uzurpuoti Seimo narių apsisprendimo laisvę, tam panaudojant naujos sudėties VLKK, kuri galėtų užblokuoti bet kokius europietiškus standartus atitinkančius vardų ir pavardžių rašymo projektus, jei tokie būtų priimti Seime“, – teigia konservatoriai.

Pareigą parinkti ir siūlyti Seimui kandidatus į VLKK narius turi parlamentinis Švietimo ir mokslo komitetas. E. Jovaiša „Lietuvos žinioms“ sakė, kad galimus pretendentus į komisiją ŠMK aptars kitą savaitę.

„Kandidatų į Vyriausiąją lietuvių kalbos komisiją ir jos vadovo poziciją atranka vykdoma ne pagal kompetencijas, o pagal ištikimybę pseudotautinei ideologijai. Valstybės įstaigos, ypatingai tokios reikšmės, demokratinėse valstybėse neturėtų būti formuojamos pagal lojalumo kokiai nors vienai ideologijai principus“, – teigia ŠMK narys konservatorius M. Adomėnas.

Anot jo, VLKK turi būti formuojama remiantis profesionalumo ir kompetencijos kriterijais, o ne „pagal pasirengimą vykdyti „zadanijas“, dalinamas vienos ar kitos Seimo interesų grupės“.

„Manome, jog D. Vaišnienė yra principinga ir teisinga ekspertė, nuosekliai gynusi lietuvių kalbą bei raginame ją skirti į VLKK vadovo pareigas antrajai kadencijai“, – prideda M. Adomėnas.

TS-LKD frakcijos nariai taip pat kelia klausimą, ar apie D. Vaišnienę pasisakęs E. Jovaiša nepažeidė teisės normų.

Kaip rašė „Lietuvos žinios“, tarp kandidatų į komisijos narius kadenciją baigiančios vadovės pavardė bus įrašyta, nes, ŠMK pirmininko žodžiais, vertinamas D. Vaišnienės profesionalumas.

Su D. Vaišniene BNS pastarosiomis dienomis nepavyko susisiekti.