Vyriausybė trečiadienį leido paskelbti šį konkursą, patvirtinusi naujus Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo nuostatus

„Rytoj bus fondo tarnybos posėdis ir bus priimtas sprendimas, (kada paskelbti konkursą). Tikriausiai skelbsime pirmadienį“, - BNS sakė G.Songaila.

Jo teigimu, konkursą tikimasi surengti greičiau nei per du mėnesius.

„Jeigu laikytis tokių terminų, kaip nuostatuose numatyta, tai tas užtruktų mažiausiai tris mėnesius, du mėnesius labiau susispaudus. Bet mes mėginsime dar labiau spaustis“, - kalbėjo fondo direktorius.

„Juk konkurso paskelbimas nėra tik paskelbimas, tai ir konkurso aprašai, ir paraiškos forma keičiasi dėl naujų nuostatų, terminai turi būti apgalvoti, kad atsižvelgtume į dabartinę situaciją. Tai čia sudėtinga mums užduotis“, - pridūrė jis.

Projektą dėl nuostatų patvirtinimo Vyriausybėje trečiadienį skubos tvarka teikė kultūros ministras Šarūnas Birutis, reaguodamas į antradienį vykusį kultūrinės spaudos atstovų protestą prie Vyriausybės. Jie protestavo dėl vėluojamo skelbti fondo konkurso, kuris paprastai būdavo skelbiamas rudenį.

Pasak Š.Biručio, skelbti konkursą ir patvirtinti fondo nuostatus vėluojama dėl pasikeitusio įstatymo ir taip atsiradusių biurokratinių kliūčių. Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo nuostatai buvo keičiami juos parengus pačiam fondui, apsvarsčius dviem Seimo komitetams, pritarus Kultūros ministerijai ir galiausiai - Vyriausybei. Svarstant šį klausimą Vyriausybėje, premjeras Algirdas Butkevičius sukritikavo kultūros ministrą dėl nepakankamos iniciatyvos greičiau užbaigti diskusijas dėl fondo nuostatų Seime.

Kultūrinei spaudai be valstybės paramos sunku išsilaikyti dėl nedidelių tiražų ir mažo reklamos skaičiaus.

Finansavimas per Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą atskiria politikų ir valstybės pareigūnų sprendimus nuo tiesioginio lėšų visuomenės informacijos rengėjams skirstymo. Parama suteikiama kalendoriniams metams konkurso būdu. Fondas konkurso tvarka remia viešosios informacijos rengėjų kultūrinius ir šviečiamuosius projektus pagal šešias programas - kultūros ir meno leidinių, šviečiamojo pobūdžio leidinių, regioninės žiniasklaidos, radijo ir televizijos, internetinės žiniasklaidos ir vaikų ir jaunimo kultūrinio švietimo.