Pasiūlymą vertinęs Seimo Teisės departamentas pareiškė, kad projektas galimai prieštarauja Konstitucijai. Pasak Seimo teisininkų, Konstitucinis Teismas partnerystę yra prilyginęs šeimai, tačiau šeiminiai santykiai galimi tarp dviejų priešingos lyties asmenų – vyro ir moters.

„Šeimos santykiai gali susiformuoti ir asmenų partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) forma, bet partnerystė, kaip seka iš Konstitucinio Teismo nutarimo, yra šeiminiai santykiai tarp dviejų priešingos lyties asmenų – vyro ir moters. Tuo tarpu teikiamame įstatymo projekte, kaip jau buvo minėta, siūloma nustatyti, kad partnerystė galima tarp tos pačios lyties asmenų“, - teigiama Teisės departamento išvadoje. Teisininkų teigimu, svarstytina, ar projekto nuostatos neprieštarauja Konstitucijos 38 straipsniui.

Šiai departamento nuomonei trečiadienį pritarė ir TTK. Ką toliau daryti su M. A. Povilionienės projektu – pritarti komiteto išvadai ar pradėti svarstyti - spręs Seimas.

M.A.Pavilionienė: siūlymas atspindi gyvenimo tikrovę

Komiteto posėdyje dalyvavusi M. A. Pavilionienė aiškino, kad Seimo teisininkų pastabos pasižymi įžeidžiančiu tonu. Pasak parlamentarės, teisininkai labiau vadovavosi savo emocijomis nei projektų vertinimo metodika. Išvadose ji įžvelgė politines nuostatas ir stereotipinį Konstitucijos aiškinimą.

Seimo narė tvirtino, kad Lietuvos Konstitucijoje nėra draudžiama vienos lyties asmenims sudaryti partnerystę.

„Konstitucijos 38-uoju straipsniu teigiama, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu nereiškia, kad draudžiama tos pačios lyties partnerystė. Todėl tvirtinu, kad mano pateiktas projektas neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai - jis tiesiog neatitinka sustabarėjusios pasaulėžiūros lyties klausimais, tačiau atspindi gyvenimo tikrovę, kurios Lietuvoje nenorima pripažinti“, - kalbėjo M. A. Pavilionienė.

Pasak jos, Lietuvoje egzistuoja ir kitos šeimos sudarymo formos. M.A. Pavilionienė tvirtino komiteto verdiktą žinanti iš anksto – esą per tokį trumpą laiką nuomonių nepakeisi. Kaip parodė toliau vykusi diskusija, parlamentarė buvo teisi.

„Dvi vištos ir du gaidžiai kiaušinių nepadės“, - reziumavo komiteto narys konservatorius Paulius Saudargas. Kad šeimos tikslas – giminės pratęsimas, aiškino ir komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

S. Šedbarui M. A. Pavilionienė replikavo, kad žinoma balerina Maja Pliseckaja dėl karjeros neturėjo vaikų.

„Tai pirmas žingsnis į santuoką, aiškiai matau Konstitucijos pažeidimus“, - homoseksualų santuokų baiminosi krikščionių frakcijai priklausantis Vidmantas Žiemelis.

DELFI primena, kad pagal siūlomą įstatymo projektą sudaromos sąlygos poroms teisiškai įtvirtinti bendrą gyvenimą arba partnerystę. Remiantis teisės akto projektu, partnerystę sudaryti galėtų ne jaunesni nei aštuoniolikos metų žmonės, abu jie turi būti veiksnūs ir negali būti sudarę kitos partnerystės. Pagal siūlomą projektą, partnerystę būtų leidžiama registruoti heteroseksualams ir homoseksualams.