„Priimtas sprendimas duoti sutikimą naikinti neliečiamybę“, — BNS sakė komisijos pirmininkas Vytautas Saulis.

Komisijos išvadas turės patvirtinti Seimas.

V. Saulius sakė, kad parlamentaras N. Puteikis pats prašė panaikinti jo teisinę neliečiamybę, kad jis galėtų teisme pabaigti ginčą su Kristina Apanavičiūte-Sulikiene dėl šmeižto.

Privataus kaltinimo tvarka skundą dėl N. Puteikio pateikusi pareiškėja K. Apanavičiūtė-Sulikienė nurodo, kad parlamentaras savaitraštyje „Laisvas laikraštis“ apšmeižė jos tėvą ir sumenkino jos pačios reputaciją, sudarė klaidingą įspūdį apie jos šeimą, dėl kurių nukentėjo ir ji, ir jos šeimos nariai.

Įstatymas numato, kad tokiu atveju nukentėjusysis ir nusikaltimu kaltinamas asmuo šaukiami pas teisėją sutaikinti. Jeigu suinteresuoti asmenys susitaiko, procesas dėl skundo nutraukiamas. Balandžio 15 dieną Vilniaus apygardos teisme vykusio taikomojo posėdžio metu šie asmenys nesusitaikė, todėl priimta nutartis nukentėjusiosios skundą perduoti nagrinėti teisiamajame posėdyje.

K. Apanavičiūtė-Sulikienė ją šmeižiančia informacija laiko 2012 metais leidinyje „Laisvas laikraštis“ publikuotame straipsnyje „N. Venckienė žlugdo prezidentę ir Lietuvos politinę sistemą“ išsakytus teiginius, kad pareiškėjos tėvas „apsišvietęs“ KGB agentas“; taip pat, kad laikraštis „Karštas komentaras“, kuriame ji dirbo, neva per prezidentės patarėją įtakojamas Valstybės saugumo departamento.

N. Puteikis neigia savo kaltę ir tvirtina, kad laikraštyje buvo neteisingai pacituotas.

Praėjusią savaitę savo paaiškinimus komisijai pateikęs Seimo narys Naglis Puteikis prašė kolegų leisti ginčą, kuriame jis kaltinamas dėl galimo šmeižto, užbaigti teisme. „Nėra jokio reikalo mane saugoti. Tikiu, kad teisme įrodysiu savo tiesą. Tai apmaudi klaida, nesusipratimas“, – aiškino N. Puteikis.

Jis sakė neatsimenąs vieno iš interviu aplinkybių, dėl kurio pareiškėja kreipėsi į teismą.

Generalinės prokuratūros prokuroras Sergejus Stulginskis komisijai sakė, kad pareiškėja mano, jog ji yra apšmeižta, o ar taip yra, gali įvertinti tik teismas, kuris vykdo teisingumą.

Šių metų gegužės 17 d. Seimas, išklausęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pranešimą ir vadovaudamasis Seimo statutu, sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį Naglį Puteikį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Generalinis prokuroras E. Pašilis kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti Seimo narį N. Puteikį baudžiamojon atsakomybėn privataus kaltinimo byloje. Šį kreipimąsi generalinis prokuroras pateikė vykdydamas Vilniaus apygardos teismo prašymą.

Šio kreipimosi būtinybė iškilo po to, kai šių metų balandžio 18 d. Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį, kurioje nurodoma, kad minėtame teisme privataus kaltinimo tvarka buvo gautas pareiškėjos K. S. skundas, kuriuo prašoma Seimo narį N. Puteikį pripažinti kaltu dėl šmeižimo ir skirti jam įstatyme numatytą bausmę bei priteisti iš jo padarytą neturtinę žalą.

Pasak E. Pašilio, Vilniaus apygardos teisme įvykusio taikinamojo posėdžio metu suinteresuoti asmenys nesusitaikė, todėl teismas nutarė skundą nagrinėti teisiamajame posėdyje.