Palangos: ilgiausi, bet jūros skriaudžiami

Didžiausias mūsų pajūrio kurortas turi net 25 km pakrantės, iš kurios paplūdimiams pritaikyta net 18 km. Oficialiai Palangoje yra moterų, bendras ir vyrų pliažas. Neoficialiai – ir nudistų pliažas. Greta esančioje Šventojoje yra ir moterų, ir nudistų, ir, be abejo, bendras pliažas. O štai vyrai šios Palangos palydovės yra nuskriausti: atskirai jiems skirto pliažo nėra. Tačiau savivaldybėje iki šiol verda ginčai ne dėl jų, o dėl nudistų: ar skirti jiems atskirą ruožą paplūdimio?

Kaip kurortas Palanga drąsiai konkuruoja su Neringa. Jau prieš Pirmąjį pasaulinį karą ji buvo reklamuojama kaip klimatinis kurortas, savo infrastruktūra prilygstantis geriausiems Vokietijos kurortams. Čia buvo pastatytos dviejų tipų persirengimo kabinos: vienos – stacionarios, kitos – ant aukštų stulpų (pastarąsias arkliais buvo galima nugabenti į jūrą). Žmonėms, mėgstantiems pasėdėti ir pailsėti prie jūros, buvo įrengtos patogios kabinos su baldais. Visame pajūryje jau tuomet buvo pastatyti suolai. Be to, parke ir pajūryje kasdien koncertuodavo pučiamųjų orkestras.

Tačiau amžinas palangiškių galvos skausmas iki šių dienų liko tas pats – tai jūros nuplaunamas paplūdimių smėlis. Laimei, šiemet jūros pakrantė buvo užšalusi, todėl bangos smėlio nuplovė nedaug. Specialios mašinos paplūdimio smėliui valyti didžiausias pajūrio kurortas dar neįsigijo, nes tam priekaištų turi gamtosaugininkai.

Na, o kas laukia tų, kurie paplūdimyje nenori visą dieną gulėti ant smėliuko? Prie centrinės gelbėjimo stoties ant jūros kranto veikia pirtelė. Norintieji gali paplaukioti ant pripučiamo banano, tempiamo vandens motociklo, pakilti į orą su vadinamaisiais parašiutais, kuriuos taip pat tempia vandens motociklai. Paplūdimyje galima žaisti paplūdimio tinklinį. Kai bangavimas neviršija 1 balo, nuo jūros tilto turistus plukdo keleivinis pramoginis laivas.

Neringa: patys plačiausi

Nors Neringos paplūdimių ilgis – tik apie 9 km, tačiau Kuršių nerijos gyventojai didžiuodamiesi tvirtina, kad jų pliažai – plačiausi, o vanduo –švariausias. Mat Baltijos regione vyrauja vakarų vėjai, tad neringiškių paprastai ir nepasiekia srovės nuo Klaipėdos pusės. Visas šis vanduo, deja, keliauja Palangos bei Šventosios link. Vyrų pliažai Neringos paplūdimiuose atskirai neišskirti, o štai moterų – numatyti visose gyvenvietėse: Nidoje, Juodkrantėje, Preiloje ir Pervalkoje. Nudistų pliažas yra Nidos paplūdimiuose.

Neringos paplūdimiai jau XIX a. buvo įrengti visose šio unikalaus kurorto gyvenvietėse, ypač Juodkrantėje. Apie tai liudija įvairūs to meto istoriniai atvirukai, viešbučių lankstinukai, kuriuose matyti gana išvystyta pajūrio industrijos infrastruktūra. Tad kur pirmiau imta atostogauti – Neringoje ar Palangoje, dar turės pasiginčyti istorikai.

Dar vienas Neringos paplūdimių privalumas yra tas, kad jų nenuplauna jūros bangos. Anot Kuršių nerijos nacionalinio parko specialistų, pažeistų vietų yra, bet ekologinė pusiausvyra kol kas išlaikoma.

Tačiau infrastruktūros, atrakcionų ar paslaugų naujienomis Neringa, deja, pasigirti negali. Tiesa, nuo praeitų metų čia įsteigtos aktyvaus sporto zonos, atsiradusios buriuojančiųjų jėgos aitvarais iniciatyva. Iki tol buriavimas, burlentės, jėgos aitvarai ar kitas aktyvus vandens sportas bei poilsis (išskyrus tinklinį ir futbolą) Neringos paplūdimiuose buvo draudžiamas. Zonos, kuriuose būtų galima plaukioti jėgos aitvarais ar burlentėmis, įsteigtos Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės paplūdimiuose.

Poilsiaujantieji Neringoje gali pasidžiaugti ir Kuršių mariomis. Deja, maudytis jose nėra populiaru. Neringos savivaldybė kreipėsi į Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų institutą, kad būtų ištirtas marių vanduo. Nustačius, kad jis yra tinkamas maudytis, miesto valdžia žadėjo įrengti maudykles. Specialistai tyrimo išvadose teigia, kad maudynės Kuršių mariose neturėtų sukelti pavojaus žmogaus sveikatai. Beje, „švaraus vandens fazė“ Kuršių mariose būna gegužę-birželį. Būtent tada vandens kokybė čia yra geriausia, lyginant su kitais šiltojo sezono mėnesiais. Tad gal artimiausiu metu paplūdimių atsiras ir prie marių?

Klaipėdiečiai giria Smiltynę

Uostamiestis paplūdimių turi mažiausiai – vos 8 km: du Smiltynės, du Melnragės bei Girulių paplūdimiai. Moterų pliažų yra visuose minėtuose paplūdimiuose, išskyrus Girulius; vyrų – Smiltynėje I bei II. Nudistai gali džiaugtis gyvenimu Girulių pliažo pakraštyje bei pirmame Smiltynės paplūdimyje. Klaipėdiečiai ypač giria pastarąjį paplūdimį: čia švariausias ir smulkiausias smėlis bei skaidriausias vanduo. Smėlio valymo mašiną klaipėdiškiai turi, tačiau jos nenaudoja dėl tos pačios jau minėtos priežasties – tam prieštarauja aplinkosaugininkai. Todėl ir čia paplūdimius kasryt „šukuoja“ valytojų brigados.

Šiųmetė naujovė Klaipėdos paplūdimiuose yra tik viena – nuomojami mediniai gultai. Tačiau kol kas ši paslauga teikiama tik Giruliuose bei antrame Melnragės paplūdimyje.

Bendri trūkumai

Didžiausias visų trijų kurortų trūkumas – mažai lauko tualetų, švarių ir nedvokiančių. Palangos paplūdimiuose įrengti keli tualetai ir penkios dušo kabinos (viena net pritaikyta neįgaliesiems) tebėra užrakintos, nes savivaldybė nenutaria, kas mokės už jų eksploatavimą.

Lietuvos pajūryje vis dar masiškai neatsiranda medinių ar plastikinių gultų, o svetur populiarios pintos lengvos kabinos nuo saulės mums – tarsi nepasiekiamos ateities technologijos.

Lauko kavinių vis dar mažoka. Trūksta ir kilnojamų šiukšlių dėžių.

Ir dar truputis istorijos...

Štai ką apie bendrus mūsų pajūrio paplūdimius 1939 m. rašė žurnalas „Naujoji Vaidilutė“. Tuomet Lietuvos moterų organizacijos padavė tokį kolektyvinį prašymą Kauno miesto burmistrui ir sveikatos departamento direktoriui (stilius netaisytas): „Norima, kad moterims ir vyrams būtų atidarytos atskiros maudyklės. Taip pat prieš bendras maudykles kelia balsą gydytojai, pedagogai, moralistai“.

Beje, šiuolaikiniai vokiečių psichologai konstatuoja: nudizmas, pasirodo, padeda išsivaduoti iš tam tikrų kompleksų. Tačiau vaikų į nudistų paplūdimius vestis nederėtų – ateityje jie gali turėti problemų socialiniame gyvenime.