– Ketvirtadienis – pirmoji diena, kai ryte sulaukėme šalnų.

– Pirmosiomis šalnomis to pavadinti negalima, tačiau dabar orus lemiantis anticiklonas, kaip mes sakome, šią naktį praplyšo. Praėjusią, trečiadienio naktį dar buvo daug debesų, o temperatūra – 1–3 °C šilumos. Ketvirtadienio naktį debesys prasisklaidė, temperatūra didžiojoje šalies dalyje krito iki 3–4 °C šalčio.

Ne tik Vilniuje, bet ir beveik visoje Lietuvoje ryte keliaujantys į darbą turėjo gramdyti apšarmojusius automobilių stiklus. Šilčiau buvo tik vakariniame pakraštyje – pajūryje, Žemaitijos pietvakariuose, kur dar nespėjo išsisklaidyti debesys.

– Bet jeigu prasidėjo šalnos, vadinasi, giedra. Tad ir saulės šiandien bus daugiau?

– Taip, šiandien pagaliau pamatysime saulę, tačiau džiaugtis, kad bus visiškai giedra, negalime. Bus nepastoviai debesuota – tai pašvies saulė, tai didžiojoje šalies dalyje užplauks šiek tiek debesėlių. Bet palyginus su ankstesnes diena, ketvirtadienis bus šviesus ir malonus.

– Jei švies saulė, lietaus galime ir nesitikėti?

– Iki kitos savaitės pradžios lietaus tikrai galima nesitikėti. Orus lems ta pati aukšto atmosferos slėgio sritis ir nakties temperatūra bus žema, artima nuliui, arba keli laipsniai šalčio. Viskas priklausys nuo debesų. Jei pragiedrės, temperatūra kris iki 4 °C šalčio. Ten, kur bus debesų, ji bus artima nuliui.

Šiltesnių naktų, kai bus apie 3–4 °C šilumos, galima tikėtis Kuršių nerijoje. Dienomis, jei bus debesų, šils labai nedaug – iki 6–7 °C šilumos. Pasirodžius saulei galima tikėtis 9–10 °C šilumos.

– Ar visko nesugadins žvarbus vėjas?

– Vėjas neturėtų būti žvarbus ir stiprus. Šiandien jis dar pučia iš šiaurės rytų, vėliau turėtų iš rytų, o šeštadienį ir sekmadienį – pūsti iš pietryčių. Stiprėti jis pradės pirmadienį. Tada ir įneš šiek tiek žvarbumo. Tačiau savaitgalį vėjas nuotaikos gadinti neturėtų.

– Kaip vertintumėte įpusėjusį spalį?

– Pirmasis spalio dešimtadienis išties buvo niūrokas ir lietingas. Per tas dešimt dienų daugelyje Lietuvos regionų prilijo tiek, kiek prilyja beveik per mėnesį. Lietaus buvo daugiau nei tikėtasi. Prasidėjo antrasis dešimtadienis, kuris kol kas yra sausas ir vėsus. Vidutinė paros temperatūra jau tapo žemesnė nei 5 °C. Tai reiškia, kad baigėsi augalų vegetacija, jei turėtų užmigti žiemos miegu.

Tai įvyko beveik dešimčia dienų anksčiau nei įprastai. Pagal vidutinius daugiamečius duomenis, temperatūra tampa žemesnė nei 5 °C tik spalio 20–25 d. Visgi negalima sakyti, kad tai jau kažkoks rekordas. Tikrai yra buvę, kad atšąla anksčiau. Netgi praėjusiais metais tai įvyko po spalio 7-osios.

– Taigi artimiausiu metu matysime, kaip nebeliks žalių, geltonų ir raudonų lapų?

– Tikėkimės, kad ne visų jų nebeliks. Tačiau lapų kritimas tikrai turėtų būti gana aktyvus. Savaitgalį pakąs šalnos, o stiprėjantis vėjui savaitės pradžioje turėtų juos draskyti. Turėsime ausiai malonių garsų – lapų šiurenimą po kojomis.

– Ar dabar beliko laukti tik žiemos? Ar galime tikėtis atšilimo kelioms dienoms?

Ruduo dar tik įpusėjo, taigi žiemos gal dar nelaukime. Kitos savaitės viduryje, jau antradienį iš vakarų turėtų priartėti debesys ir lietus, bent jau vakariniame pakraštyje. Trečiadienį turėtų apniukti ir palyti visoje Lietuvoje. Tačiau jei oras pradeda slinkti iš vakarų, iš pietvakarių, – jis atslenka ir šiek tiek šiltesnis, bent jau naktį.

– Gal turite informacijos, kokia temperatūra šią dieną buvo anksčiau?

– Spalio 13-osios šilumos rekordas priklauso Lazdijams. 1979 m. ten buvo 21 °C. Šalčio rekordas užfiksuotas Utenoje – beveik 9 °C šalčio. Bet tai taip pat buvo seniai, daugiau nei prieš 30 metų. Yra buvę atvejų, kad spalio 14–16 dienomis temperatūra pakildavo iki 20 °C, o naktimis, palyginus su šio ketvirtadienio, būdavo dvigubai šilčiau.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.