„Lietuvos ryto“ televizija parengė reportažą iš šio susitikimo, kuris vyko Valstybės saugumo departamento (VSD) pašonėje.

Užklupti posėdžiautojai neigė, kad steigia į Lietuvos jaunimą nutaikytą Rusijos fondą, tačiau apie tai patvirtino viena renginio dalyvė iš Kaliningrado, tačiau prieš kamerą ji kalbėti atsisakė.

Konferencijos organizatoriais įvardinta Vilniaus miesto rusų mokyklų mokytojų asociacija, vadovaujama Viktorijos Šalkovskajos. „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistų nenorėta įleisti į renginį, o pagaliau įsiprašius tapo akivaizdu, kad kai kurie konferencijos svečiai spėjo palikti savo vietas. Nei V. Šalkovskaja, nei Rusijos ambasados atstovai nesutiko bendrauti su žurnalistais. Nors iš pradžių leido filmuoti, po to, su kažkuo susiskambinę, ėmė žiniasklaidą vyti lauk.

A. Gorčiakovo vardo institucijų steigimas kai kuriose šalyse yra uždraustas. Pavyzdžiui, Ukrainoje nuspręsta, kad tokie projektai skleidžia propagandą ir agresiją.

Steigti tokius fondus Lietuvoje nėra draudžiama, tačiau VSD ir ekspertai įspėja, kad tokie fondai gali turėti mūsų šaliai priešiškų užmačių.

„Tie visi fondai yra po gražiomis iškabomis sukabinti, tačiau jų tikslas yra vienintelis – Rusijos propagandos skleidimas. Visi čia atvažiavusieji kalba tą patį – koks yra geras Putinas, kokia teisinga Kremliaus politika. Todėl Saugumo departamentas nuolat perspėja apie tokius dalykus, kad žmonės ten susirinkę neturėtų vilčių, kad suras kokius nors taikos skelbimus. Bus paprasčiausiai plaunamos smegenys“, – įspėjo VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Politologas Laurynas Kasčiūnas tokias iniciatyvas prilygino lėtinei ligai: „Primena tuberkuliozę, kai tu tiksliai nežinai simptomų, nesureikšmini jų. Šiuo atveju gal galvoji, kad kultūra, kad niekas nesusiję, o iš esmės, kai kažkas paspaudžia mygtuką, viskas susijungia ir turime rimtą problemą. Tai, ką mes matome Ukrainoje. Aš prilyginčiau tokius dvigubos paskirties fondus lėtinei ligai. Su tokiomis ligomis reikia griežtai ir ankstyvosiose fazėse kovoti. Riboti jų veiklą.“