LRT RADIJO klausytojas susirūpino, kaip šių metų klimatas gali būti laikomas vienu šilčiausių. „10 val. žiniose išgirdau, kad šie metai Žemei – labai šilti, bet žinau, kad dabar Žemė yra toliausiame taške nuo saulės. Iš kur tokia šiluma žemėje?“ – domisi klausytojas.

Klimatologė A. Galvonaitė sako, kad labai dažnai yra painiojami orai ir klimatas. Jos teigimu, saulės atstumas lemia orų kaitą, dinamiką ir t. t.

„Būna, kad stovi blokuojantis anticiklonas, kuris nepraleidžia ciklonų su savo frontais ir krituliais, ir vienoje vietoje, kur stovi ciklonas, – lyja ir vėjas, o pas mus niekas nepraeina“, – aiškina klimatologė. A.Galvonaitės žodžiais, klimatas yra daug sudėtingesnė sistema, ir tai nėra vienos dienos arba savaitės pokyčiai.

„Klimato kaita – labai ilgalaikis procesas, ir mes kalbame apie jį. Dabar labai susirūpinome, kad tas procesas įgavo didelį pagreitį. Visa tai prasidėjo su taršos plitimu į atmosferą“, – sako klimatologė.

A. Galvonaitės teigimu, tas procesas kol kas yra nesustabdomas ir įgavęs pagreitį. Jau kalbama, kad šie metai buvo karščiausi nuo tada, kai prasidėjo instrumentiniai matavimai, nuo 1880 metų.

„Tokie dalykai vis kartojasi ir tęsiasi. Tai yra klimato tendencija – šiltėjimas. Orai – tai, kad galime turėti dvi dienas atvėsimo ir vėl pašiltėjimą. Tai yra dinamika ir priklauso nuo daug faktorių, kurie daro įtaką“, – pasakoja klimatologė.