LRT Radijo klausytoja teiraujasi, kodėl džiaugiamasi, kad Islandija pripažino Lietuvos nepriklausomybę, tačiau pamirštama, kad tai anksčiau padarė Moldova.

„Jeigu pirmoji Lietuvos nepriklausomybę dar 1990 pavasarį pripažino tuometinė Moldavija, dabartinė Moldova, tai kodėl mes tiek dėmesio skiriame ir taip vertiname islandų pripažinimą. Vien dėlto, kad pripažino po metų? Po sausio 13-osios? Ar tas Moldavijos pripažinimas bevertis, o Islandijos toks reikšmingas?“ – klausia moteris.

Politikos apžvalgininkas Č. Iškauskas sako, kad klausytoja teisi, mat 1990 metų gegužės 21 dieną tuometinė Moldovos Aukščiausioji taryba specialiu aktu pripažino atkurtos Lietuvos nepriklausomybę. „Tačiau jau kitą dieną Sovietų Sąjungos Aukščiausioji Taryba priėmė nutarimą, kad toks Kišiniovo sprendimas yra niekinis. Moldova tuo metu dar buvo Sovietų Sąjungos sudėtyje, todėl iš esmės toks jos žingsnis yra drąsus“, – mano Č. Iškauskas.

Pasak politikos apžvalgininko, Moldova tuo metu nebuvo paskelbusi savo nepriklausomybės, o tokiu atveju kitos valstybės nepriklausomybės pripažinimas tarptautinės teisės požiūriu nėra toks pats, kaip nepriklausomos Islandijos.

„Toks formalus principas priverčia mus užmiršti labai taurų Moldovos politikų poelgį. Apie tai per mažai kalbama. Bet kokiu atveju, užsiminus apie Islandijos didvyrišką poelgį, reikia neužmiršti ir Moldovos, kuriai dabar grasina Rusija“, – tikina Č. Iškauskas.