Į LRT radiją paskambinusi moteris teiraujasi, kodėl nekompensuoja našlystės pensijų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir kaupimo pensijų skyriaus vedėjo pavaduotoja I. Buškutė sako, kad jau nuo šių metų gruodžio pradėtos kompensuoti pirmosios pensijos, t. y. senatvės ir netekto darbingumo pensijos.

„Kompensuojamos visų pirma tos pagrindinės pensijos, kurios dažnai yra pagrindinis neįgaliųjų ir pagyvenusių asmenų gyvenimo šaltinis, t. y. būtent [...] senatvės ir netekto darbingumo pensijos“, – aiškina specialistė.

Dirbusiems pensininkams, pasak jos, pensijų grąžinimo tvarka kol kas nėra numatyta, tačiau Vyriausybė turėtų jau 2015 m. su 2016 m. valstybės ir „Sodros“ biudžetu teikti pasiūlymus, kokią tvarką būtų galima numatyti.

„Na, o našlių pensijos yra papildomos pensijos, todėl visi našliai visų pirma yra pagrindinių pensijų – senatvės ir netekto darbingumo – gavėjai. Šias kompensacijas jie gaus, o našlių pensijų atskirai kol kas kompensuoti neketiname“, – sako I. Buškutė. Sykiu ji priduria, kad kol kas nekalbama ir apie daugelio kitų socialinių išmokų kompensavimą.

Kita moteris, paskambinusi į LRT radiją ir prisistačiusi pensininke iš Kauno, klausia, kodėl našlių pensijos yra tokios nevienodos.

„Kodėl yra tokios nevienodos našlių pensijos? Vieni už mirusiuosius gauna 300 litų, kiti – 150 litų, dar kiti gauna 82 litus ir t. t. O paskutiniu metu už mirusius žmones gauna 70 litų“, – teigia LRT radijo klausytoja.

Paklausta, kodėl taip skiriasi našlių pensijų dydžiai, specialistė sako, kad tai lėmė istorinė šių išmokų raida. Esą iki 1995 m. našlių pensijų apskritai nebuvo. „Tik tie našliai, kurie nebuvo įgiję teisės gauti savo senatvės pensijas, nes, pvz., neturėjo stažo, sutuoktiniui mirus, galėjo gauti dalį jo buvusios pensijos. Tai vadinama maitintojo netekimo pensija“, – pasakoja I Buškutė.

Pasak jos, kai 1995 m. įsigaliojo pensijų įstatymas, buvo priimtas sprendimas, kad našliai galės gauti dalį mirusiojo pensijos kartu su savo pensija, kaip antrą, papildomą pensiją.

„Buvo nustatyta, kad našlių pensijos nuo 1995 m. bus skiriamos tik už tuos mirusiuosius, kurie po tos datos ir mirs. Našlių pensijos dydis buvo nustatytas 50 proc. mirusiojo sutuoktinio pensijos. Na, ir, žinoma, toks sprendimas kėlė didžiulį nepasitenkinimą tų našlių, kurių sutuoktiniai mirė iki tos datos, todėl 1997 m. buvo išplėstas gavėjų ratas, bet, deja, plečiant gavėjų ratą, teko mažinti išmokų dydžius“, – teigia specialistė.

I. Buškutės teigimu, 2007 m. dalis reikalavimų iš viso buvo panaikinti, ratas dar labiau išplėstas, bet nustatyta, kad nuo tos datos visos pensijos, kurios bus skiriamos ateityje, bus vienodo dydžio – 70 litų.

„Tie našliai, kuriems pensijos buvo paskirtos seniai, kurie pateko į tą palankų reguliavimą, kaip, pvz. 50 proc. mirusiojo pensijos, jiems jos ir mokamos iki šiol. O kuriems jau skiriamos vėliau, na, deja, jos mokamos mažesnio dydžio“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir kaupimo pensijų skyriaus vedėjo pavaduotoja I. Buškutė.