Kaip rašo „Kauno diena“, JAV prezidento B. Obamos kvietimu rugpjūčio 30 d. Vašingtone D. Grybauskaitė lankysis su Latvijos prezidentu Andriu Bėrziniu ir Estijos vadovu Tomu Hendriku Ilvesu. Kodėl pasirinktos būtent šios valstybės ir kodėl būtent dabar, geriausiai žino tik pats Vašingtonas. Vienas galimų pretekstų - Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai.

Lietuvos prezidentūros išplatintame pranešime užsimenama ir apie šiemet minimą 15 metų sukaktį, kai Baltijos šalys ir JAV pasirašė partnerystės bei bendradarbiavimo chartiją. Tačiau politikos apžvalgininkų Kęstučio Girniaus ir Česlovo Iškausko nuomone, JAV prezidentas turi ir kitų susitikimo motyvų. Pasak jų, B. Obama pirmiausia siekia apraminti aistras, kilusias po to, kai buvęs CŽV darbuotojas Edvardas Snoudenas paviešino JAV žvalgybos paslaptis.

Kai daugelis Europos valstybių pyko ant JAV dėl įdiegtų interneto vartotojų sekimo programų, Baltijos šalys laikėsi gan santūriai. Pasak K. Girniaus, parodydama šioms šalims dėmesį JAV kelia savo prestižą.

"B. Obamai ir Amerikai naudinga pradėti šnekėtis su tomis šalimis, kurios labiau linkusios juos palaikyti. Baltijos šalys yra kaip tik tos, kurios nuolaidžiau žiūri į Amerikos šnipinėjimą, jausdamos, kad Rusija tikrai ne mažiau tai daro, kad tai būtinas dalykas", - teigė K. Girnius.

Politologas Č. Iškauskas siūlė susitikimui neteikti didelės reikšmės, o jo organizavimo pretekstu taip pat įvardijo Lietuvos pirmininkavimą ES, Lietuvos pasiūlytą Rytų partnerystės programą.