Tad dabar didžiulį rezonansą Lietuvoje ir užsienyje sukėlusi byla perduota nagrinėti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT). Nutartis apskųsta šią savaitę.

Pasak Klaipėdos apskrities VPK viršininko pavaduotojo Vytauto Kazlausko, į LVAT kreiptasi siekiant suformuoti precedentą.

"Mūsų pareigūnai tiems keturiems plakatus su svastikomis viešai demonstravusiems asmenims surašė administracinio teisės pažeidimo protokolus. Teismas nusprendė, kad nacistinė simbolika nebuvo demonstruojama. Tačiau vertinimų yra įvairių. Vieni sako, kad ten - muziejiniai eksponatai, kiti - kad panašūs į nacistinę simboliką. LVAT išnagrinės ir sudėlios visus taškus", - ve.lt sakė V. Kazlauskas.

Jis tikino, kad po LVAT suformuotos praktikos bus lengviau priimti sprendimus ir visos Lietuvos policininkams.

"Po to, kai apskundėme, dabar vėl kiekvieną kartą tą demonstravimą vertinsime. Vilniečiai nekreipė dėmesio, mes atkreipėme. Matote, Vasario 16-ąją, kai pirmą kartą buvo demonstruotos svastikos, tai vyko prie bažnyčios. Žmonės, renginio organizatoriai, labai pasipiktino", - teigė policijos pareigūnas.

Vieno iš išteisintųjų nepilnamečio Sauliaus B. tėvas Saulius ve.lt teigė, kad dėl kreipimosi į LVAT yra patenkintas.

"Labai gerai, kad apskundė, mums tai naudinga, nes LVAT galutinai patvirtins, kad tai, kas buvo demonstruota, jokia ne nacistinė simbolika, o Lietuvos kultūros dalis. Negali būti jokių abejonių. Juk tai - muziejiniai eksponatai. Tada tegul uždaro tuos muziejus, apskundžia juos teismui ir neleidžia viešai demonstruoti archeologinių vertybių. Vėjai... Tai Adolfas Hitleris kažkokiu būdu nuvyko į XIII amžių ir tas svastikas "pasisavino"? Labai gerai, kad vis labiau diskutuojama apie mūsų istorines vertybes", - sakė vyriškis.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimas, kuriuo plakatai su svastikomis įvertinti ne kaip nacistinės Vokietijos simboliai, o kaip Lietuvos istorijos paveldas, sulaukė didelio atgarsio žydų bendruomenėje.

Simono Vyzentalio biuro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas pareiškė, kad tokia nutartis įžeidžia visas holokausto aukas.

Sureagavo ir Rusijos ultranacionalistai, pasivadinę "Našy", kurie paragino boikotuoti lietuviškas prekes.