Nemato viešai girtaujančių

Tiltų gatvės pradžioje ant šaligatvio krašto dažną dieną sėdi dvokiantis, apšepęs nenusakomo amžiaus vyras. Kartais šalia jo būna ir palydovė.

Dažną pro šalį einantį žmogų benamis piktai kalbina. Ne prašo, o reikalauja rūkalų, o jų negavęs palydi keiksmažodžiais.

Pavargęs nuo kaulijimo valkata čia pat išsitraukia ir butelį degtinės.

Tokią kliūtį visi stengiasi apeiti, kai kurie net pereina į kitą gatvės pusę.

Į miestą užsukus kruiziniams laivams, valkatų būrys nutūpia Biržos tiltą, senamiesčio gatveles.

Fontanuose – valkatų prausykla

Čia jie nevengia ne tik elgetauti, bet ir mėgautis civilizacijos patogumais. Saulės įkaitintas fontanų vanduo jiems atrodo tinkamas higienos procedūroms.

Per pačią dienos kaitrą Karlskronos aikštėje, šalia Dramos teatro ir Pilies tilto benamis nieko nesivaržydamas ir net neapsidairęs, ar kas jį mato, nusimovė kelnes ir pamerkė savo genitalijas į dubenėlį primenantį fontano indą.

Šalia tuo metu fotografavosi jauna šeima iš Peterburgo. Gali būti, kad patys to nežinodami, jie užfiksavo pasibjaurėtiną vaizdą, kuris jų atmintyje visada asocijuosis su Klaipėdos vardu.

Čia pat ant suoliuko jis išsidėliojo savo dvokiančią mantą. Prausimosi ritualas nebuvo skubotas. Benamis lėtai sagstėsi kelnes, neskubėdamas, lyg demonstruodamas ypatingą savo kruopštumą, prausė lyties organus, šluostėsi skarmalais ir pamažu rengėsi, tarsi atlikęs žygdarbį.

Visa jo povyza spinduliavo visišką abejingumą tam, kas vyko aplinkui.

Uostamiesčio policijai apie šį vaizdą buvo pranešta, tačiau, kai patruliai buvo laisvi nuo skubesnių darbų, Karlskronos aikštėje vyro nuogu užpakaliu neberado.

Drausminti elgetaujančių negali

Klaipėdoje negalioja taisyklė, draudžianti elgetavimą, tad policininkai sankcijas prieš senamiesčio veidą gadinančius benamius gali taikyti tik tokiu atveju, jeigu šie viešai girtauja, provokuojamai elgiasi ar daro nusikaltimą.

Visais kitais atvejais pareigūnai neturi teisės pažeisti šių žmonių teisių ir privalo jų paisyti.

„Tarybiniais laikais valkatas milicininkai surinkdavo ir išveždavo iš miesto. Dabar to daryti negalime, – teigė uostamiesčio 1-ojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Busilas. – Jeigu miesto valdžia išleistų potvarkį, draudžiantį elgetauti, atsirastų pagrindas dar labiau kovoti su benamiais miesto centre.“

Jo pavaldinys Vygantas Kukauskas ragino netinkamai besielgiančius benamius fotografuoti ir nuotraukas su įvykio aprašymu siųsti į policijos komisariatą. Tada esą pareigūnai atliktų tyrimą bei galėtų imtis priemonių.

„Mes esame ta policijos grandis, kuri tiria gautus pranešimus. Mūsų pareiga nėra patruliuoti. Tam yra patrulių tarnyba. Jie turi savo vadovus, kurie turi numatyti, kada ir kur tai daryti. Mes turime daugybę kitų darbų. Jeigu būtų bendras priemonių planas, galėtume sudaryti maršrutus, iš įvairių tarnybų skirti pareigūnų, manau, tada sėkmingiau valdytume situaciją senamiestyje“, – teigė V.Kukauskas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga paprieštaravo kolegoms teigdamas, kad atskiro pranešimo apie tvarkos pažeidimus pareigūnams nereikėtų laukti. Užtenka ir žinios, pasirodžiusios viešojoje erdvėje.

Saugo turistus iš laivo

Pareigūnas pasakojo, kad kiekvieną pavasarį, prieš prasidedant kruizinių laivų lankymosi mūsų mieste sezonui, pareigūnai susitinka su Turizmo informacijos centro (TIC) atstovais ir aptaria, kaip užtikrinti turistų saugumą.

Gidai jau ne vienus metus praneša pareigūnams, kuriomis dienomis laukia kruizinių laivų bei kuriuo metu ir kuriomis miesto gatvėmis vedžios turistus.

Esą tomis dienomis patrulių rinktinės pareigūnai kur kas dažniau nei kitomis dienomis šmėžuoja senamiesčio gatvėmis, taip išbaidydami valkatas. Specialiai tam skirtas pėsčiųjų patrulių ekipažas ateina į lankytinas vietas dar iki čia atsirandant turistų grupei, kad valkatos nebadytų svečiams akių.

„Kol kas niekas nėra sugalvojęs, kaip atsikratyti benamių. Jų yra ne tik Klaipėdoje, bet ir gražiausiuose pasaulio miestuose. Mes maždaug žinome, kiek benamių yra kiekvieno apylinkės inspektoriaus teritorijoje. Prieš keletą metų bandyta juos registruoti, fiksuoti valkatų pirštų atspaudus. Tai daryta tam, kad radę mirusį, žinotume jo asmenybę“, – pasakojo A.Leliuga.

Prieš keletą metų policija dalydavosi apie benamius turimais duomenimis su socialiniais darbuotojais. Šie stengdavosi namų neturintiems asmenims pranešti, kur galima pernakvoti, nusiprausti, kur varguoliai nemokamai maitinami.

„Jei išvarysime juos iš senamiesčio, jie atsiras kitose miesto dalyse. Turėtume galvoti, kaip juos sugrąžinti į normalų gyvenimą, bet tai pernelyg tolima misija. Keistas dalykas, kad kasmet benamių gretas papildo vis jaunesni asmenys. Kasmet diskutuojame šia tema, bet naujo nieko, tiesiog konstatuojame pačią problemą“, – apgailestavo pareigūnas.

Skambina tiesiai komisarui

TIC vadovė Romena Savickienė tikino, kad mūsų senamiestis keičiasi į gerą pusę. Nebėra ekscentriškojo Genadijaus, kuris pernai šiurpino turistus Teatro aikštėje pasirodęs su ilgu lietpalčiu ir ginklu rankoje.

Panašu, kad jis norėjo suvaidinti A.Puškiną ar kokią kitą asmenybę, nes padeklamavęs posmą pridėjo ginklą sau prie smilkinio. Tačiau rusų kalbos nesuprantantys turistai situaciją vertino visai kitaip, nei tikėjosi keistuolis.

„Tenka pripažinti, Klaipėda neturi kuo nustebinti atvykėlių, bet jeigu vietoje bent menkų įspūdžių turistų atmintyje užsifiksuoja šiurpūs agresyvių benamių vaizdai, negalima tikėtis, kad svečiai dar kada nors čia atvyks. Apmaudu, bet privalome turistus perspėti atidžiai saugoti savo daiktus. Šiemet vieno kruizinio laivo įgulos narys jau buvo apiplėštas senamiestyje, jis neteko planšetinio kompiuterio. Iš patirties galiu pasakyti, kad skambinti bendruoju pagalbos telefonu neapsimoka. Kai atsitinka bėda, skambinu tiesiai A.Leliugai ir žinau, kad problema bus nedelsiant išspręsta. Juk yra buvę atvejų, kai turistai į mūsų centrą atbėgdavo slėptis“, – teigė R.Savickienė.

Su svetimšaliais neretai bendraujanti moteris džiaugėsi, kad Klaipėdoje nebėra įžūlių elgetaujančių vaikų, kurie dar prieš keletą metų graibstydavo turistus už skvernų.

Bendros pastangos davė vaisių

Nors akivaizdu, kad valkataujančių asmenų teroras normaliųjų atžvilgiu yra sunkiai išsprendžiama problema, panašu, kad ją įmanoma bent jau sumažinti.

Vilniaus savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vadovė Vilma Šilalienė pasakojo, kad prieš porą metų sostinėje susirūpinta benamiais. Tada paaiškėjo, jog nepaisant daugybės tarnybų, kurios dirba su šios socialinės grupės asmenimis, niekas tiksliai nežinojo, nei kiek Vilniuje yra namų neturinčių žmonių, nei kokių paslaugų bei pagalbos jiems reikia.

Tada savivaldybės, nevyriausybinių organizacijų bei „Carito“ atstovai sukūrė bendrą programą, kurioje buvo numatyta, kaip grąžinti į normalų gyvenimą valkataujančius bei elgetaujančius žmones. Atsirado duomenų bazė apie šiems žmonėms teikiamas paslaugas.

Socialinės paramos centro darbuotojai išėjo į gatves ir atliko tyrimą apie žmones be namų, jų darbingumą, amžių bei poreikius. Paaiškėjo, kad didžioji dauguma norėjo keisti savo gyvenimą.

„Dabar veikia sistema, leidžianti žinoti, kaip tie žmonės migruoja, kaip iš vienų nakvynės namų keliauja į kitus, atsirado galimybė stebėti, kokios paslaugos jiems suteikiamos, kiek tai kainuoja miestui. Gerai, kad pagaliau tarp įvairių institucijų atsirado ryšys, – pasakojo V.Šilalienė. – Dabar nakvynės namai turi automobilį. Socialinis darbuotojas kartu su policininku važinėja reprezentacinėmis miesto gatvėmis, kur asocialūs asmenys mėgsta elgetauti. Šis tandemas benamius išgabena ten, kur teikiamos jiems skirtos paslaugos. Be to, ši komanda reaguoja į iškvietimus. Iki šiol šiems pokyčiams nereikėjo papildomų žmonių ar pinigų.“

Klaipėdiečiai pajėgų nevienija

Nors vilniečiai pripažįsta, kad benamių ir elgetų mieste vis dar yra, tačiau situacija akivaizdžiai pasikeitė į gerą ir tapo labiau valdoma. Po truputį keičiasi ir vilniečių požiūris į išmaldos davimą.

Klaipėdos Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė teigė, kad mūsų mieste panašių programų kaip Vilniuje nėra.

Anot jos, policija privalo rūpintis viešąja tvarka mieste, o jeigu benamiai nedaro teisės pažeidimų, tai niekam ir neužkliūva.

Šiemet gegužės mėn. policijos patruliai dukart sulaukė pranešimo apie girtaujančius benamius Žvejų gatvėje ir kartą – prie Jono kalnelio.