Šiemet bene daugiausiai poilsiautojų sulaukiantis Melnragės paplūdimys atrodo geriau nei praėjusiais metais. Prie įėjimo pasitinka informacinė lentelė, rodanti oro ir vandens temperatūrą bei bangavimą. Apsilankymo metu oro temperatūra siekė 20, vandens – 15 laipsnių.

Nusivylė netvarka

Klaipėdietė Kristina kartu su sūnumi Melnragės paplūdimyje šiemet apsilankė pirmą kartą. Nors jos sūnus smagiai pliuškenosi vandenyje, moteris paplūdimiu ir krantais teigia labai nusivylusi.

„Prie jūros dažniau važiuojam žiemą, vasarą man čia nepatinka, tiesiog purvina. Trukdo ir karkvabaliai, šlykštu. Smėlis netvarkingas, neišlyginta. Dažniau važiuodavome į Smiltynę, ten ir smėlis kitoks ir vieta pritaikyta vaikams maudytis, čia ne taip saugu“, - pasakojo klaipėdietė.

Šiukšles pastebėjo ir Klaipėdoje butą turinti Audronė, moteris tikino taip pat kitą kartą verčiau Melnragės paplūdimį aplenksianti ir važiuosianti į Smiltynę

„Kaip buvo taip yra, tik vaikams aikštelė man nauja atrodo, o šiaip viskas tas pats. Pirmas vaizdelis nesmagus, gal jei būtų saulė, geras oras ir tos šiukšlės netrukdytų. Aš labai nepykstu, kas gi jas surinks? Šiukšliadėžės prie pat stovi, čia žmonės tingi nunešti, nemanau, kad rinkti turėtų gelbėtojai, jie atsakingi už mūsų gyvybes, o ne šiukšles“, - savo požiūrį išsakė poilsiautoja.

„Neblogai pasiruošę šiemet. Per televiziją girdėjau, kad nėra, kas valytų paplūdimius. O ir tie karkvabaliai, gi gamta taip padarė, žmonės nekalti, kas juos išneš. Galėtų būti kokie tvarkytojai, žmonės vis tiek patogiai pailsėti nori. Situacija maždaug vienoda kaip ir Tauragės paplūdimiuose, tik čia pastatų ir žmonių daugiau“, - priekaištų neturėjo iš Tauragės trumpam pailsėti atvykusi Remigija

Tualetai prieinami ne visiems

Šalia paplūdimio veikia ir viešieji tualetai bei dušai, į kuriuos galima patekti nuo 9 val ryto iki 21 val. Tiesa, už apsilankymą juose teks susimokėti. Pasinaudoti tualetu kainuoja 50 centų, o pusvalandžio maudynės duše vienam asmeniui atseis 5 litus. Tualetus galima rasti ir prie pat tilto į paplūdimį, šalia kavinės, tačiau jie yra užrakinti. Rakto reikia prašyti kavinėje dirbančios barmenės, kavinės lankytojams apsilankymas tualete nemokamas, tačiau praeiviams gali tekti sumokėti 1 litą.

Paplūdimyje įrengta ir daugiau suoliukų, šiukšliadėžių bei specialios pažymėtos rūkymo vietos. Tačiau nepaisant įspėjimų bei draudimų, poilsiautojai neretai rūko tiesiog ten, kur tuo metu ilsisi.

Paplūdimyje pastatyti ir įspėjamieji ženklai, žymintis pavojingas, maudynėms nepritaikytas vietas, kuriose yra duobės. Veikia vaikų žaidimų aikštelė, galima žaisti paplūdimio tinklinį.

Kavinėje galima rasti ir cepelinų

Visai neseniai paplūdimyje pradėjo veikti ir kavinės. Jose galima įsigyti ne tik užkandžių ar gėrimų, bet ir suvalgyti dienos pietus. Porcija cepelinų su mėsa čia kainuoja 7 litus, žemaičių blynai su mėsa – tiek pat, picos – nuo 8 iki 10 litų, paukštienos kepsneliai su bulvytėmis ir daržovėmis – 12,50 Lt.

Kavinėje galima rasti ir paplūdimio simbolių - čeburekų, jie čia kainuoja 5 litus, dešrainis ir kepta duona su česnaku arba svogūnų žiedai tešloje – tiek pat. Galima užsisakyti ir kalmarų žiedų tešloje, jų kaina 8 litai.

Kavinėje galima įsigyti ir gaiviųjų bei alkoholinių gėrimų. Kava kainuoja 3 litus, su pienu – 50 centų brangiau, arbatos parduodamos po 2 litus, sultiniai kainuoja 3 litus. 0,3 l. talpos stiklinė alaus atseis 4,5 lito, 0,5 l. – 6,50 Lt. Sidras atitinkamai kainuos 6,50 arba 8 litus.

Į paplūdimius pataria neimti nei gyvūnų, nei vaikų

Gelbėtojų poste Melnragėje nuo 9 iki 21 val. budi du vaikinai, trečiasis prie jų prisijungs liepos mėnesį, paplūdimio poilsiautojams minėtu laiku pasirengusi padėti ir slaugytoja.

Ne pirmą vasarą pajūryje dirbanti slaugytoja Ona Adomaitienė patikino, jūra šiemet tikrai nebaugina didesniu duobių skaičiumi ar ypatingomis bangomis, tad daugiausiai bėdų patiriama ne dėl gamtos sąlygų, o dėl žmonių neišprusimo arba nenoro klausyti patarimų.

„Kadangi dirbu ne vieną vasarą, kitu metu – vaikų ligoninėje, tai pastebiu, kad labai dažnai žmonės su mažais vaikais ateina 9 valandą ryto ir būna iki kokios 17 valandos. Aš dažnai paklausiu, kokio amžiaus tie mažyliai, tiems vaikams būna 3 mėnesiai, pusė metų... Tėvai nesugeba tiek laiko jų apsaugoti. Kai vaikai labai nudega – kreipiasi pas mane, tačiau kartais tenka tokius vežti ir į ligoninę“, - į tėvų aplaidumą dėmesį atkreipė specialistė.

Moteris patikino, kad jau turi uoslę tokiems nutikimams, tad neretai jau iš anksto žino, kas nutiks. Pavyzdžiui, apie 17 valandą į vandenį pradeda bristi alkoholio padauginę poilsiautojai, kuriuos dažniausiai ir tenka gelbėti. O po 21 valandos, kai baigiasi gelbėtojų ir slaugytojos pamainos, paplūdimyje padaugėja gyvūnų. O. Adomaitienės teigimu, šio draudimo žmonės nepaiso metai iš metų.

„Apmaudu, kad žmonės nepastebi aiškių stendų dėl gyvūnų vedžiojimo po pliažą, žmogui ir asmeniškai paaiškiname, kad turi būti tvarka, turime laikytis higieninių reikalavimų, tačiau dauguma vis tiek nesupranta, kodėl negalima kartu vestis gyvūnų. Gerai, kad dažnai apsilanko policininkai, jie sutvarko pažeidėjus“, - tikino slaugytoja.

Ji pabrėžė, kad Klaipėdos miestas vasaros sezonui yra pilnai pasiruošęs, visi ekipažai jau atlieka savo darbą ir palinkėjo poilsiautojams stiprybės, sveikatos ir pagarbos kitiems paplūdimio lankytojams bei darbuotojams – tai padėtų apsisaugoti nuo daugelio nemalonių situacijų.