LRT radijas praneša, kad naktis Klaipėdoje praėjo gana neramiai. Vidurnaktį prasidėjo audra, tarp 4 ir 5 valandos ryto vėjo gūsiai siekė ir 28 metrus per sekundę.

Iki šeštadienio popietės uoste buvo sustabdyti laivybos darbai. Uosto veikla atnaujinta šeštadienio vidudienį. Tuomet iš uosto išplaukė du keltai ir vienas konteinerių laivas, o vienas laivas įplaukė į uostą.

Uosto vadovo padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Skabickaitė BNS pranešė, kad iš uosto leista išplaukti DFDS keltams „Optima“ ir „Athena“. Jie plaukia į Švediją ir Vokietiją bei vienam konteinerius gabenančiam laivui. Pasak jos, ryte aprimęs vėjas vėl kyla – apie 15 val. jo greitis siekia 19 metrų per sekundę, o gūsiuose – iki 24 metrų.

Pasak uosto atstovės, įplaukti į uostą vis dar laukia 5 laivai – 2 tanklaiviai ir 3 sausakrūviai - vienam 90 metų ilgio laivui 15 val. leista įplaukti, nes jie negali ilgiau laukti.

„Tai rodo, kad situacija kontroliuojama. Kitiems dideliems laivams reikia gerų oro sąlygų, todėl jie laukia“, – BNS sakė D.Skabickaitė.

Anot jos, naktį į sekmadienį prognozuojamas 10-13 metrų, o gūsiuose - iki 15-20 metrų per sekundę vėjas: „Tai gana stiprus vėjas, todėl uosto tarnybos yra parengtyje“.

Prie SGD laivo saugyklos „Independence“ tebebudi du vilkikai. Anot D.Skabickaitės, apie 11 val. atnaujintas ir senosios Smiltynės perkėlos darbas, tuo metu Naujosios Smiltynės keltų veikla nebuvo sutrikusi.

Dėl stipraus vėjo sutriko darbas

Dėl stipraus vėjo šeštadienio rytą iš uosto buvo neišleistas jūrinis keltas į Švedijos miestą Karlshamną ir konteinerius plukdantis laivas. Šeštadienio rytą savo eilės įplaukti į uostą laukė 6 laivai. Dėl stipraus vėjo į uostą įplaukti negali 2 tanklaiviai ir 4 sausakrūviai. Šiuo metu vėjo greitis siekia 16-18 m/s, gūsiuose - 20 m/s.

Tačiau rimtesnių incidentų Klaipėdos uoste neužfiksuota. Nutrūko tik vieno nedidelio laivo (jo ilgis - 25 m.) švartavimo lynai. Laivui į pagalbą atvyko vilkikas.

Papildomų saugumo priemonių teko imtis dėl laivo saugyklos „Independence“. Buvo užsakyti du vilkikai, kurie užtikrino saugų laivo stovėjimą prie krantinės.

„Ir vakar, ir šiandien uosto priežiūros specialistai intensyviai važinėja po uostą ir tikrina, ar visi laivai yra patikimai pritvirtinti prie krantinių. Apie prognozuojamas oro sąlygas buvo informuoti uosto žemės naudotojai, agentuojančios įmonės, laivų kapitonai su reikalavimu imtis neatidėliotinų atitinkamų priemonių stovinčių prie krantinių laivų ir kitos technikos saugumui užtikrinti“, – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Skabickaitė.

Virto medžiai, apgadinti automobiliai

Klaipėdos mieste naktį apgadinti 6 automobiliai. 3 automobilius apgadino Herkaus Manto gatvėje nukritę pastoliai, 2 užkliudė Sausio 15-osios gatvėje nuvirtęs medis, vienas atsitrenkė į Drebulių gatvėje nuvirtusį medį. Pranešimų apie nukentėjusius žmones kol kas negauta.

Šeštadienio rytą vėjui silpnėjant, laivų eismą tikimasi atnaujinti apie vidurdienį. Ugniagesiai gelbėtojai sako, kad jiems teko šalinti daug medžių, užvirtusių ant kelių ir elektros laidų, daugiausiai Skuodo ir Kretingos rajonuose. Medžius nuo kelių teko šalinti ir Šiaulių bei Tauragės rajonuose.

Liko be elektros

Šeštadienio naktį praūžęs smarkus vėjas sutrikdė elektros energijos tiekimą dalyje šalies regionų. 12 val. duomenimis, energijos tiekimas buvo sutrikęs 9 tūkst. vartotojų.

Dauguma sutrikimų įvyko dėl vėjo nutrauktų oro linijų ar dėl ant linijų užvirtusių medžių ar šakų. Daugiausia elektros energijos sutrikimų fiksuota Klaipėdos ir Šiaulių regionuose. Šiuose regionuose be elektros liko atitinkamai 4 tūkst. ir 5 tūkst. vartotojų.

Specialistai siekia kuo greičiau atnaujinti elektros energijos tiekimą. Tikimasi, kad didžiajai daliai klientų iki vakaro bus atnaujintas elektros energijos tiekimas.

LESTO primena, jog pastebėjus nutrūkusį oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau kaip 8 metrus. Negalima artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių, užkritusių šakų ar nuvirtusių oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

DELFI primena, kad savaitgalis turėtų būti itin vėjuotas – pajūryje vėjas įsibėgės iki 27 m/s (97 km/h), LRT Radijui sakė sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Šeštadienio naktį ir rytą pajūryje vėjo gūsiai sieks net 24–27 m/s, daugelyje Lietuvos rajonų - 15–21 m/s.

Šeštadienį temperatūra bus 1–6 laipsniai šilumos, tačiau dėl žvarbaus vėjo temperatūra atrodys gerokai žemesnė.

Sekmadienio naktį vėjo gūsiai dar sieks 15–18 m/s, o dieną tokie gūsiai numatomi tik šiauriniuose rajonuose. Antroje dienos pusėje temperatūra ims kristi ir naktį iš sekmadienio į pirmadienį temperatūra daug kur kris iki 0–5 laipsnių šalčio. Tik prie jūros išliks silpnai teigiama temperatūra.

Esate įvykio vietoje? Siųskite nuotraukas, filmuotą medžiagą delfi@delfi.lt