Lietuvos kariškiai trečiadienį nusprendė per naktį palikti Klaipėdoje paplūdimyje rastą paslaptingą konteinerį, kuriame, kaip manoma, esama cheminio ginklo iprito.

Per naktį radinį saugojo kariškiai, pasienio policijos ir policijos pareigūnai.

Poligone bus sprendžiama, ką toliau daryti su radiniu - sunaikinti, išardyti ar kitaip neutralizuoti.

Pasak kariškių, kol kas neaišku, ar Smiltynėje ties II-ąja perkėla moterų paplūdimyje rastame konteineryje iš tiesų esama vieno pavojingiausių cheminių ginklų - iprito.

Trečiadienį po vidurdienio į pakrantę išplautas daiktas yra maždaug 2 metrų ilgio, 30 centimetrų skersmens apvalus vamzdis užvirintais galais, ant kurio buvo nupiešta kaukolė ir vokiškai užrašyta "Yperit".

Konteineris, kurį pareigūnai iš pradžių apibūdino kaip sviedinį, torpedą ar bombą, nebuvo pažeistas, todėl civilinės saugos specialistai nusprendė, kad jis nejudinamas pavojaus nekelia. Iš paplūdimio buvo evakuoti poilsiautojai.

Specialiosios tarnybos padarė prielaidą, kad radinys gali būti Antrojo pasaulinio karo laikų nacistinės Vokietijos cheminis ginklas. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje antihitlerinės koalicijos šalys Baltijos jūroje nuskandino dešimtis tūkstančių tonų trofėjinių vokiškų sviedinių su cheminiu ginklu.

Ipritas (dichlordietilo sulfidas), dar vadinamas garstyčių dujomis, yra XX amžiaus pradžioje sukurtas masinio naikinimo ginklas. Ipritas yra rudos spalvos skystis. Jam patekus ant odos, išdeginamos ilgai negyjančios žaizdos, įkvėpus pažeidžiami kvėpavimo takai ir plaučiai.

Garstyčių dujas Pirmajame pasauliniame kare 1917 metais pirmąkart panaudojo vokiečiai mūšyje prie Ipro upės, todėl šis ginklas gavo iprito pavadinimą.

Internete pateikiamoje informacijoje teigiama, kad žmogui mirtina iprito dozė yra 5 gramai.