Komisija galop nutarė prašyti viso Seimo nuomonės šioje istorijoje. K. Komskio kėdė sudrebėjo, bet tuo viskas kol kas ir baigėsi.

Pasiūlė P. Gražulį

Prasidėjus komisijos posėdžiui, jos pirmininkas pareiškė, kad šis postas pagal frakcijų susitarimą priklauso partijai „Tvarka ir teisingumas“. Esą frakcija jau nusprendė, kad nuvertus K. Komskį, ji siūlytų vienintelį kandidatą – P. Gražulį.

Pats kandidatas į K. Komskio vietą žarstėsi kaltinimais. P. Gražulis tikino įtariantis, kad K. Komskio vertimas yra politizuotas, juo neva dangstoma valdančiųjų korupcija. Politikas taip pat pažymėjo, kad jis buvo „tvarkiečių“ siūlomas į Antikorupcijos komisijos vadovo postą, tačiau tuomet jo kandidatūra konservatoriams netiko, o K. Komskio – tiko.

Dėl komisijos pirmininko keitimo skeptiškai pasisakė ir Žilvinas Šilgalis.

DELFI primena, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija K. Komskį pripažino kišusis į teismų darbą. K. Komskis nepanoro, kad šios komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas dalyvautų antradienio Antikorpucijos komisijos posėdyje. Esą A. Salamakino dalyvavimas būtų „dar vienas gerai surežisuotas dalykas“.

Vis dėlto komisija pasisakė už Seimo etikos sargų vadovo dalyvavimą posėdyje. Pastarojo sutikimą atvykti K. Komskis nurodė kaip politinės režisūros įrodymą.

Susikirto su A. Salamakinu

Dėstydamas, kaip vertina Etikos ir procedūrų komisijos verdiktą, K. Komskis aiškino „mailiaus“ byla domėjęsis tiek, kiek leidžia jo ir Antikorupcijos komisijos įgaliojimai.

„Seimo Etikos ir procedūrų komisija priėmė šį sprendimą, neturėdama jį pagridžiančių objektų, faktų“, - liejosi K. Komskis. Pasak jo, etikos sargų išvada „galimai buvo šališka“, mat sprendimas priimtas remiantis „mailiaus“ bylos įtariamojo Romualdo Visokavičiaus skundu, o teisėtvarkos atstovų net neklausė, ar buvo juntamas parlamentaro kišimasis į šią bylą.

Kolegai antrino ir P. Gražulis – esą etikos sargai dangsto korupciją, o K. Komskį už aktyvų darbą greičiau derėtų pagirti.

Tuo tarpu A. Salamakinas teigė rėmęsis dokumentais, stenogramomis. Esą K. Komskis asmeniškai, ne komisijos vardu, reikalavo iš tyrėjų teikti informaciją apie „mailiaus“ bylos eigą. Be to, posėdžių protokolai esą taip pat įrodo, jog prokurorai K. Komskiui aiškiai nurodė, jog jis negali užsiimti tokiais veiksmais.

A. Salamakinkas pripažino, kad Antikorupcijos komisija turi teisę gauti informaciją iš teisėsaugos, bet šiuo konkrečiu atveju vyko ikiteisminis tyrimas, kurio medžiagą atskleisti draudžiama.

Tarp K. Komskio ir A. Salamakino prasidėjo tikras žodžių karas. Antikorupcijos komisijos vadovas tikino negavęs kvietimo į etikos sargų posėdį, kuriame gavo neigiamą įvertinimą. Jis taip pat tikino, kad A. Salamakinas kaltina jį nebūtais dalykais. Tuo tarpu Etikos ir procedūrų komisijos vadovas nuo emocijų susilaikė.

Apkaltino etikos sargus korupcija

Posėdžiui einant į pabaigą, K. Komskis apkaltino A. Salamakiną korupcija. Esą etikos sargų išvadą dėl K. Komskio rengiant talkino „mailiaus“ bylos įtariamojo R. Visokavičiaus advokatai. „Tvarkietis“ teigė galįs šiuos kaltinimus pagrįsti ir įrodyti.

To paties čia pat pareikalavo ir A. Salamakinas, pareiškęs, kad jokie advokatai Etikos ir procedūrų komisijai netalkino.

K. Komskio teigimu, A. Salamakino komisijai konstatavus, kad Antikorupcijos komisijos vadovas kišosi į teisėsaugos veiklą, tai R. Visokavičiui iš esmės reiškia išteisinimą. Esą etikos sargų išvada paprasčiausiai žlugdo „mailiaus bylą“.

Kėdę kol kas išsaugojo

Po ilgų debatų Antikorupcijos komisija balsavo dėl kreipimosi į Seimą, siekiant išaiškinti visus šios istorijos niuansus. Už balsavo 8 komisijos nariai, prieš – 6, susilaikė – 2. Susiklosčius tokiai situacijai, lemiamas balsas teko komisijos pirmininkui K. Komskiui. Jis nutarė palaikyti savo paties siūlymą ir perkelti ginčą su etikos sargais į Seimo posėdžiū darbotvarkę.

Kiti komisijos nariai suskubo prašyti, kad dokumento, teikiamo Seimo pirmininkei I. Degutienei, tekstas būtų koreguojamas.

Vėliau K. Komskis grįžo prie savo atstatydinimo klausimo. Jis tikino esąs pasiruošęs balsuoti už P. Gražulio kandidatūrą.

Vis dėlto Antikorupcijos komisija nutarė K. Komskio likimo svarstymą nukelti.