Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, norima vienodo išsilavinimo darbuotojams visose srityse suteikti vienodas sąlygas gauti teisingą apmokėjimą už darbą, mokant didesnį darbo užmokestį mažiausius atlyginimus gaunantiems darbuotojams.

„Priėmus naująjį įstatymą, sunkų ir visuomenei labai reikalingą darbą dirbantiems socialiniams darbuotojams, taip pat sveikatos, kultūros ir meno bei kitų mažus atlyginimus gaunančių biudžetinių įstaigų specialistų darbo užmokestis jau 2017 metais turės galimybę padidėti nuo 10 iki 37 eurų per mėnesį", - sako L. Kukuraitis.

Įstatymo projektą rengusio Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorės Eglės Radišauskienės teigimu, įsigaliojus įstatymui, bus labiau įvertinta darbuotojų kvalifikacija, darbo sudėtingumas. „Sumažės atskirų veiklos sričių biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų disproporcijos. Bus nustatytas konkurencingas atlyginimas atskirų profesijų darbuotojams, kurių trūkumas jaučiamas darbo rinkoje", - teigia ji.

Projektu siūloma darbuotojų pareigybes, atsižvelgiant į tai, kokio lygio išsilavinimas reikalingas konkrečioms pareigoms eiti, suskirstytos į 4 lygius pagal turimą darbuotojo išsilavinimą: A, B, C ir D. Darbo užmokestį sudarys pareiginė alga (pastovioji ir kintamoji dalys arba tik pastovioji dalis). Taip pat numatomos priemokos iki 30 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies už papildomą darbą ar papildomų pareigų ar užduočių vykdymą, užmokestis už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą bei budėjimą ir premijos (už praėjusių kalendorinių metų rezultatus bei atlikus ypač svarbias užduotis, neviršijant darbo užmokesčiui skirtų lėšų).

Pareiginės algos pastoviosios dalies dydžiai (koeficientais) bus apskaičiuojami pareiginės algos baziniais dydžiais, kurie taikomi apskaičiuojant pareigines algas valstybės politikams, valstybės pareigūnams ir valstybės tarnautojams ( 2016 m. - 130,5 euro). Šiuo metu valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, tarnybinis atlyginimas apskaičiuojamas taikant atskirą bazinės mėnesinės algos dydį (BMA - 35,5 euro).

„Bazinis dydis turi būti tvirtinamas kasmet, atsižvelgiant į darbo užmokesčiui turinčių veiksnių įtaką, o bazinės mėnesinės algos dydžio tvirtinimui tokių taisyklių nėra", - sako E. Radišauskienė.

Paminėtina, kad įstatymas nebus taikomas viešosioms įstaigoms, sveikatos priežiūros ir aukštosioms mokykloms. Taip pat valstybinių mokslinių institutų, veikiančių kaip biudžetinės įstaigos, darbuotojams, nes šiuo metu svarstomame Mokslo ir studijų įstatymo projekto 10 str. numatyta nuostata, kad Valstybinių mokslinių tyrimų institutų, veikiančių kaip biudžetinės įstaigos, administracijos ir kitų darbuotojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų darbo apmokėjimo tvarką nustato Vyriausybė.

Nustatant pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientą galės būti papildomai įvertinamas nacionalinių ir valstybinių kultūros ir meno įstaigų vadovų ir aukščiausiojo profesinio meninio lygio kultūros ir meno darbuotojų nacionaliniu ir tarptautiniu mastu įgytas pripažinimas, taip pat papildomai įvertinama kitų darbuotojų kvalifikacinė kategorija ir atskirų profesijų trūkumas darbo rinkoje ir šiuo įstatymu nustatytas pastoviosios dalies koeficientas galės būti didinamas iki 65 procentų.

Pareiginės algos kintamoji dalis priklausys nuo praėjusiais metais pasiektų rezultatų, vertinamų pagal vadovui ar darbuotojui iš anksto nustatytas metines užduotis ir negalės viršyti 50 procentų pastoviosios dalies. Pareiginės algos kintamosios dalies ir priemokų suma negalės viršyti 60 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies.

Kartu numatomas ir galimo darbo užmokesčio sumažėjimo kompensavimas: jeigu, įsigaliojus įstatymo projektui, sumažėtų darbo užmokestis, ne ilgiau kaip vienus metus būtų mokamas iki šio įstatymo įsigaliojimo nustatytas darbo užmokestis (tarnybinis atlyginimas su priedais). Jeigu įsigaliojus šiam įstatymo projektui sumažėtų pareiginės algos pastovioji dalis, darbuotojui, kol jis eitų pareigas būtų mokamas iki šio įstatymo įsigaliojimo nustatytas tarnybinis atlyginimas.

Galutinį sprendimą dėl įstatymo priėmimo parlamentarai turės priimti kitų metų sausį mėnesį vyksiančiame artimiausiame plenariniame posėdyje. Planuojamas įstatymo įsigaliojimas - nuo 2017 m. vasario 1 d.