Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė BNS sakė, kad nutarta palaukti šiuo metu Vyriausybėje svarstomo naujo Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo projekto. Jis nustatytų naują valstybės tarnautojų ir dirbančiųjų pagal darbo sutartis atlyginimų skaičiavimo, mokėjimo tvarką.

„Tikimės, kad jis bus (priimtas – BNS) su biudžetu“, – teigė seniūnė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra parengusi darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš valstybės, savivaldybių ir Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetų bei kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų, atlyginimų skaičiavimo ir mokėjimo tvarką.

Naujasis įstatymas nereguliuotų tik mokslo darbuotojų, diplomatų, pedagogų, kūno kultūros ir sporto specialistų, vystomojo bendradarbiavimo projektuose dalyvaujančių asmenų darbo užmokesčio.

Šiuo metu politikų, teisėjų, pareigūnų, valstybės tarnautojų ir vadinamųjų biudžetininkų atlyginimai nustatomi skirtingais teisės aktais. Politikų, teisėjų, pareigūnų, valstybės tarnautojų darbo užmokestis skaičiuojamas pagal bazinį pareiginės algos dydį. Jį kasmet tvirtina Seimas. Biudžetininkų atlyginimai skaičiuojami remiantis Vyriausybės nutarimu tvirtinamu baziniu dydžiu.

Naujasis projektas trečiadienį bus svarstomas Vyriausybės pasitarime. Po to jį turėtų svarstyti parlamentas.

Antradienį Seimui planuota pateikti įstatymo projektą, kad kitąmet darbo užmokestis politikams, teisėjams, pareigūnams, valstybės tarnautojams būtų skaičiuojamas naudojant tą patį bazinį dydį, kaip ir šiemet, tai yra 130,5 euro.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad valstybė neturi finansinių galimybių didinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinį atlyginimą, tačiau žadėjo, kad šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei jis buvo sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro.

Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso – maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.