Anksčiau Kinijos ir Lietuvos parlamentų pirmininkų susitikimą buvo planuota surengti antradienį Seime.

V. Landsbergis atsisakė komentuoti spaudos pranešimus, jog Kinijos parlamento pirmininkas atsisakė susitikimo Seime dėl to, jog pirmadienį Seime vyksta Tarptautinio komunizmo nusikaltimų tribunolo antroji sesija.

Li Pengas yra ir Kinijos komunistų partijos centro komiteto politinio biuro nuolatinio komiteto narys.

"Vizitas įvyks rytoj. Jis bus trumpesnis, negu anksčiau planuota. Štai ir visas mano komentaras. Aš nemanau, kad visada reikia visokius spėliojimus ir užuominas komentuoti, kas tik spaudoje pasirodo," sakė V. Landsbergis.

Jis pridūrė, jog "išsamesnis komentaras dėl vizito programos koregavimo bus pateiktas po vizito".

Tuo tarpu opozicinės LDDP parlamentaras Gediminas Kirkilas pareiškė, jog "eilinį kartą konservatoriai ir jų partneriai komplikuoja mūsų tarptautinius santykius".

Jis teigė, jog Lietuva turi atsižvelgti į savo tarptautinių partnerių pozicijas taip, kaip tai daro Jungtinės Amerikos Valstijos.

G. Kirkilas taip pat kritikavo prezidento Valdo Adamkaus sprendimą išvykti į JAV tuo metu, kai Lietuvoje lankysis Kinijos parlamento pirmininkas.

"Ne ką geriau šioje situacijoje pasielgė mūsų prezidentas. Aš nemanau, kad nebuvo galima atidėti eilinį vizitą į JAV vienai dienai, nes Kinija yra ir bus ateityje labai svarbus partneris tiek ekonomine, tiek prekybos, ir, žinoma, tarptautinių santykių prasme," teigė G. Kirkilas.

V. Adamkus pakeliui į Niujorke vykstantį Jungtinių Tautų Tūkstantmečio viršūnių susitikimą Islandijos sostinėje Reikjavike susitiko su Li Pengu. Abu valstybių lyderiai tuo pat metu viešėjo Islandijoje.

Tarptautinio tribunolo rengėjai pirmadienį spaudos konferencijoje atmetė kaltinimus, jog dėl jų renginio gali pašlyti Lietuvos ir Kinijos tarpusavio santykiai.

Tribunolo pirmininkas advokatas Vytautas Zabiela teigė, jog jų renginys yra visuomeninis ir jo sprendimai negali turėti įtakos tarpvalstybiniams santykiams. Jis pabrėžė, jog tribunolas nagrinės tik komunizmo nusikaltimus Rytų Europos ir Baltijos šalyse.

Kaip buvo pranešta anksčiau, Kinijos parlamento vadovo Li Pengo vizitas į Vilnių įvyks, tačiau jo programa, Kinijos pageidavimu, sutrumpinta nuo dviejų dienų iki kelių valandų.