Anot V. Landsbergio, Kinijos diplomatinės tarnybos siekė perkelti Li Pengo vizito datą iš anksčiau planuotos rugsėjo 11 dienos į rugsėjo pradžią.

Pakeitus vizito laiką, jis sutapo su rugsėjo 4 dieną Seime prasidėjusia Tarptautinio tribunolo komunizmo nusikaltimams antrąja sesija.

"Buvo paskelbta, kad tribunolo tęsinys vyks Vilniuje rugsėjo 4 dieną. Tai buvo iš anksto žinoma, ir Kinijos diplomatines tarnybos, jeigu nenorėjo, kad sutaptų, tai dirbo labai keistai, nes iš 11-sios rugsėjo, kaip buvo planuojama, stengėsi pritraukti arčiau. Ir pritraukė taip, kad viena diena sutaptu su tribunolu, bet tiek to", sakė V. Landsbergis.

Kinijos ambasada Lietuvos žiniasklaidai patvirtino, jog būtent dėl šio renginio Li Pengas sutrumpino savo vizitą ir atsisakė vykti susitikti su V. Landsbergiu į Seimo rūmus.

Kiniją iki šiol valdo Komunistų partija, o Li Pengas yra aukštas šios partijos narys.

Anksčiau planavęs Lietuvoje praleisti dvi paras, Li Pengas Vilniuje viešėjo tik pustrečios valandos. Jo susitikimas su V. Landsbergiu ir užsienio reikalų ministru Algirdu Saudargu įvyko antradienį Vilniaus oro uosto aukštų svečių salėje.