„Sodros“ Vilniaus skyriaus Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėja Birutė Butanavičienė atkreipia dėmesį, kad ne visais atvejais ligos pašalpa siekia 80 proc. atlyginimo. Ji pabrėžia, kad išmoka būna ir maksimali, ir minimali, tad kai kuriais atvejais ji gali tesiekti 15 proc. vidutinio mėnesio darbo užmokesčio.

„Ne visais atvejais ligos pašalpa yra 80 proc. Jeigu asmuo slaugo sergantį savo šeimos narį, ligos pašalpa yra 85 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio. Jeigu asmuo yra laikinai nedarbingas dėl nelaimingo atsitikimo, tuomet jis gauna 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio ligos išmoką“, - pasakoja „Sodros“ atstovė.

Pasak B. Butanavičienės, jeigu pats asmuo dėl savo ligos yra laikinai nedarbingas, tokiu atveju iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų mokama 80 proc. kompensuojamo darbo užmokesčio dydžio ligos išmoka.

Bet išmoka yra ir maksimali, ir minimali. Pavyzdžiui, jeigu žmogus turi teisę gauti išmoką, tačiau tuo laikotarpiu, iš kurio skaičiuojamas vienos dienos kompensuojamasis darbo užmokestis, jis neturėjo pajamų, tai reiškia, kad nėra, iš ko jį paskaičiuoti. Jam mokama minimali ligos išmoka.

„Minimali ligos išmoka yra 15 proc. nuo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, galiojusio užpraeitą ketvirtį prieš laikino nedarbingumo nustatymo mėnesį“, - sako B. Butanavičienė.

Tarkime, žmogus suserga 2017 m. kovo 23 dieną. Minimali riba yra skaičiuojama iš 2016 m. trečio ketvirčio, kai vidutinis mėnesinis darbo užmokestis siekė 783 eurus. Tai reiškia, kad vienos dienos minimali ligos išmoka siekia 5,60 eurų.

Maksimali ligos išmoka dienai irgi yra paskaičiuojama iš užpraeito ketvirčio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio – tik maksimaliai ribai imami 2 vidutiniai atlyginimai.

„Vienos dienos maksimali ligos pašalpa šiai dienai 74,60 eurų. Jeigu asmuo gauna nemažas pajamas ir jeigu jo vienos dienos kompensuojamas darbo užmokestis būtų daugiau nei 74,60 eurų, tai vis tiek ligos išmoką mokėtume taikydami maksimalią ribą – o nuo tos ribos 80 procentų“, - sako „Sodros“ atstovė.

Negana to, nuo ligos išmokos atskaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis (15 proc.) ir sveikatos draudimo įmoka (6 proc.).

Taigi 74,60 eurų vienos dienos kompensuojamasis darbo užmokesčio dydis ketvirtadienį yra 100 proc., o 80 proc. – 59,68 eurai.

Atskaičiavus mokesčius, vienos dienos maksimalus kompensuojamasis darbo užmokesčio dydis yra 47,14 eurų.

„Ligos išmoka iš valstybinio socialinio draudimo lėšų mokama nuo 3-ios laikino nedarbingumo dienos. Už pirmąsias 2 dienas moka darbdavys, jeigu pagal grafiką asmuo turėjo toje įmonėje dirbti. Jeigu asmuo, sakykime, įmonėje pagal grafiką neturėjo dirbti, tai jis iš darbdavio lėšų ir negauna, o iš Valstybinio socialinio draudimo lėšų – nuo 3-ios dienos 80 proc.“, - sako B. Butanavičienė.