Susitarimą dėl streiko nutraukimo ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministerijoje pasirašė profsąjungos, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė bei premjeras Algirdas Butkevičius.

„Sutarėme, kad toliau dirbsime ruošiant galutinai trimetę (algų kėlimo) programą“, - žurnalistams sakė premjeras.

Ketvirtadienį taip pat pasiektas sutarimas, kad iki šiol streikavusiems mokytojams už streiko dienas bus sumokėtas atlyginimas.

Susitarimo dėl streikų nutraukimo nepasirašiusio Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko teigimu, apie 40 streikuojančių jo profsąjungai priklausančių įstaigų penktadienį dar streikuos, tačiau kitą savaitę mokytojai gali grįžti į klases.

„Mes vertinsime pasirašytą susitarimą, kai kurie mokytojai mano, kad jis negarbingas, nes susitarta ne dėl to, dėl ko mokytojai streikavo. Bet mes šauksime tarybą ir šeštadienį, manau, apsispręsime, ką mes darome toliau“, - BNS sakė A.Navickas.

Susitarimas dėl streiko nutraukimo su dauguma profsąjungų pasiektas pažadėjus nuo rugsėjo mokytojų algoms papildomai skirti 8 mln. eurų. Pradėdami neterminuotą streiką mokytojai reikalavo 18 mln. eurų, paskui reikalavimus sumažino iki maždaug 12 mln. eurų. Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius žurnalistams sakė, kad dabar su 8 mln. eurų „injekcija“ pedagogai sutiko dėl „akligatvio“ derybose.

„Mes matome, kad šiandien derybinė situacija ir sprendimų priėmimo situacija atėjo į akligatvį ir situacija švietime, streikuojančiuose institucijoje reikalauja priimti skubius sprendimus, nes ugdymo procesas nevyksta, mokytojai negali vykdyti savo pareigų, o realių pokyčių padaryti šiandien negalima. Tie 8, 18 ar 28 mln. eurų būtų tiktai menka injekcija, tai būtų tiktai dalinis skylių lopimas, todėl mes labai akcentavome šitame susitarime dėl streiko nutraukimo, kad reikalingos sisteminės reformos“, - dėstė A.Jurgelevičius.

Dėl tolesnių švietimo pertvarkų turėtų būti pasirašoma švietimo šakos kolektyvinė sutartis. Savo ruožtu švietimo ir mokslo ministrė pabrėžia, kad reformos vyksta ir dabar.

„25 metai mūsų sistema yra reformos eigoje ir jinai yra tikslinga, jinai gal ne taip sparčiai vykstanti, kaip norėtųsi, nes visas pasaulis keičiasi. Ar prieš penkerius metus mes kalbėjome apie naujas technologijas? Ar mes prieš dešimt metų iš viso mokyklose turėjome bent kompiuterį? Viskas keičiasi ir nėra taip blogai. Ir mokytojų yra nuostabiai dirbančių, ir sistemoje pokyčiai vyksta“, - žurnalistams ketvirtadienį aiškino A.Pitrėnienė.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė praėjusią savaitę, vasario 22 dieną. Tuomet 233 švietimo įstaigose streikavo per 5 tūkst. pedagogų. Nuo to laiko streiko mastas sumažėjo perpus - Švietimo ir mokslo ministerijos skelbiamais duomenimis, trečiadienį 113 įstaigų streikavo apie 2,4 tūkst. pedagogų. Streikas tęsiasi ir ketvirtadienį.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Ministerijos duomenimis, jose dirba per 50 tūkst. pedagogų.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio. Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį.