Atvirą laišką su panašaus pobūdžio reikalavimais V. Titovas išsiuntė Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei, visiems kandidatams į prezidentus, įvairiems Seimo komitetams ir dar daugybei adresatų.

V. Titovo manymu, ši Lietuvos televizijos ir radijo komisija bei Administracinis teismas grubiai pažeidinėja žodžio laisvės bei įvairiapusės informacijos pateikimo piliečiams principus, kuriuos esą garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija.

Rusiški kanalai – demokratijos garantas?

Viačeslavas Titovas
„Mes sulaukėme daugybės savo rinkėjų klaipėdiečių skambučių. Žmonės išreiškia nepasitenkinimą, kad nebegali matyti kai kurių Rusijos televizijos kanalų. Tokiu būdu yra grubiai pažeidžiamas Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnis, kuris įteisina žmogaus teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, jam nevalia trukdyti gauti bei platinti norimą informaciją.

Mums tai jau panašu į cenzūros įvedimą. Tenka apgailestauti, kad toks Lietuvos valstybinių institucijų elgesys menkina pasitikėjimą valstybe, o nemaža dalis jos gyventojų linkusi emigruoti į tas šalis, kurios rūpinasi savo piliečiais, gina teises bei gerbia jų vertybes“, - įsitikinęs V. Titovas.

Politinei partijai „Lietuvos rusų sąjunga“ Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje atstovauja du nariai – V. Titovas ir Jurijus Šeršniovas.

V. Titovas prisipažino esąs Lietuvos Respublikos pilietis, tačiau nemano, kad kai kurių Rusijos televizijos kanalų laidos yra kišimasis į Lietuvos reikalus. „Juk turi būti diskusija. Jei mes gyvename demokratinėje valstybėje turime gauti įvairią, o ne vienpusišką nuomonę“, - įrodinėjo klaipėdietis.

Atstovauja Maskvai?

Praėjusių metų spalį V. Titovas stojo ginti Pirmojo Baltijos kanalą. Tuomet daugelis Lietuvos piliečių pasipiktino laidoje „Žmogus ir įstatymas“ pateikta tikrovės neatitinkančia ir Lietuvos piliečius įžeidžiančia informacija apie Sausio 13-osios įvykius. Laidos autorių manymu, dėl kruvinų 1991-ųjų sausio įvykių kalti ne sovietiniai kariai, bet grupelė Lietuvos „nacionalistų“, kurie išprovokavo smurtą.

Šią laidą V. Titovas pavadino nuomone. Klaipėdietis įsitikinęs, kad „demokratija tai ir yra įvairių nuomonių visuma, ir tai jokiais būdais nėra priežastis uždrausti vienų ar kitų kanalų transliavimą Lietuvoje bei įsivesti cenzūrą. Peržiūrėjęs šią laidą, galiu išreikšti savo nuomonę – tų kruvinų įvykių liudytojai išsakė savo požiūrį bei savo matymą, už ką nereikėtų bausti demokratinėje šalyje ir dėl ko neverta uždrausti transliuojančių kanalų“, - gindamas laidą „Žmogus ir įstatymas“ kalbėjo klaipėdietis.

Šį jo poelgį pasmerkė kiti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai. Audrius Vaišvila tiesiai šviesiai pareiškė, kad tokie V. Titovo ne vienija bendruomenę, o ją skaldo. „Manau, jis yra vienintelis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys, kuris savo elgesiu, poelgiais, pareiškimais Klaipėdos miesto taryboje atstovauja ne klaipėdiečiams o Maskvai“, - įsitikinęs A. Vaišvila.

Norėjo įteisinti rusiškus pavadinimus

Prieš kelerius metus V. Titovas siūlė Klaipėdoje įteisinti rusų kalbą, o gatvių pavadinimus ir kitus užrašus skelbti dviem kalbom, lietuvių ir rusų. Taip elgtis jį esą paskatino nelaimė, kai nesulaukusi medicininės pagalbos mirė mergaitė. „Rusakalbiai tėvai norėjo išsikviesti greitąją pagalbą ir paskambino telefonu 112. Tačiau ten atsiliepusi operatorė nemokėjo rusiškai, todėl nesuprato, ko iš jos norima. O skubios pagalbos nesulaukusi mergaitė mirė“, - liūdną istoriją pasakojo V. Titovas.

Taip pat jis siekė grąžinti rusų kalbai oficialų statusą. Mat, jo manymu, senesnio amžiau žmonėms sunku išmokti lietuviškai. „Mano tėvai nemoka lietuviškai. O tokių žmonių yra dar labai daug. Juk gyvenant Sovietų sąjungoje užteko rusų kalbos. Lietuviškai tuomet nereikėjo mokėti ir Klaipėdoje, kurioje pusę gyventojų sudarė rusakalbiai. Ir nieko, puikiai visi sutardavome. Kodėl negalėtume vėl grąžinti į viešąjį sektorių grąžinti rusų kalbos?“ – svarstė V. Titovas.

Organizavo taikos maršą

2010-aisais V. Titovas ir J. Šeršniovas gegužės 9-ąją norėjo organizuoti Taikos maršu pavadintas eitynes Klaipėdos gatvėmis. Taip esą būtų paminėtos pergalės prieš fašizmą 65-osios metinės.

Tačiau tuomet jų nepalaikė nei rusakalbiai Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai, nei Antrojo pasaulinio karo veteranai.

DELFI primena, kad LRTK nusprendė laikinai stabdyti „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ retransliacijas. Tokius komisijos sprendimus patvirtino teismas. Rusiški kanalai bausmių sulaukė, nes jų transliuojamose programose buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai.