Seimas antradienį priėmė naujos redakcijos Specialiųjų tyrimų tarnybos statutą ir lydinčiuosius įstatymus, kuriuose nustatyta kita STT pareigūnų darbo užmokesčio skaičiavimo tvarka. Nauja tarnybos statuto redakcija patvirtinta už balsavus 94 Semo nariams, vienam buvus prieš ir trims susilaikius.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas sako, jog dabartinis STT statutas yra pasenęs, be to, reikėjo peržiūrėti tarnybos darbuotojų atlyginimus, nes šiuo metu neseniai karjerą pradėję pareigūnai uždirba 650 eurų iki mokesčių.

„Statutas buvo rimtai rekonstruotas, jis jau buvo pasenęs, reikėjo peržiūrėti atlyginimus. Visų pirma, algos labiausiai didės žemiausios grandies pareigūnams, jų atlyginimas vidutiniškai didės apie 40-50 eurų per mėnesį. Tie, kurie galėjo uždirbti mažiausiai 650-950 eurų, dabar jie gaus apie tūkstantį eurų (iki mokesčių)“, - BNS sakė NSGK vadovas.

Pasak komiteto pirmininko, šios su korupcija kovojančios įstaigos pareigūnų darbo užmokesčio atlyginimo pakeitimams kitų metų biudžete papildomai numatyti 750 tūkst. eurų.

Pakeitimai numato, kad pareigūnams didės koeficientai, kurie lemia atlyginimo dydį, pavyzdžiui, specialistui šis koeficientas kils nuo 4,8 iki 5,58; skyriaus viršininko pavaduotojui koeficientų ribos keičiamos nuo 5,2-7,8 iki 9,93-11,83; valdybos viršininkui - nuo 9,7-10,8 iki 11,42-13,72; direktoriui - nuo 13 iki 15,35. Pasak komiteto vadovo, nustatyti didesni koeficientai nereiškia, kad atlyginimai augs iki maksimalios ribos, bus atsižvelgiama į įstaigos turimus finansus.

Pagal naują statuto redakciją, kuri įsigalios nuo 2016 metų sausio, įtvirtinta nauja karjeros ir darbo apmokėjimo sistema - numatyta tarnybos pakopų sistema. Į STT dirbti atėjusiams pareigūnui, išskyrus vadovybę, bus nustatoma pirmoji iš šešių galimų tarnybos pakopų.

Pareigūno tarnybą įvertinus labai gerai arba du kartus iš eilės – gerai, būtų nustatoma aukštesnė tarnybos pakopa, lemianti apie 10 proc. didesnę pareiginę algą. Kiekvienai pareigybei nustatomos šešios tarnybos pakopos - šeši pareiginės algos variantai.

Kaip argumentuoja statutą pateikusi Teisingumo minsiterija, tai leis ilgesnį laiką, nei taikant esamą sistemą, motyvuoti pareigūnus siekti gerų darbo rezultatų, taip pat reaguoti į veiklos suprastėjimą.

Svarstant pakeitimus Seimo Socialinio reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas konservatorius Rimantas Jonas Dagys sakė iš principo pritariantis siūlomai tvarkai, tačiau kritikavo, kad nėra vieningos sistemos statutiniams tarnautojams.

„Dabar STT siūlo kitokią skatinimo sistemą, pakopinę skatinimo sistemą, kuri iš principo, mano galva, turi gana daug gerų dalykų, bet mes nesutvarkome iki galo visos valstybinės statutinės tarnybos. Mes vėl kiekvienai tarnybai priiminėsime atskirus įstatymus ir vėl darome chaosą. Iš principo pasiūlytas kelias man patinka, bet jis turėtų būti vieningas. Atkreipiu dėmesį, kad faktiškai su valstybės tarnybos darbo apmokėjimu šioje kadencijoje mes patyrėme nesėkmę“, - sakė R.J.Dagys.

Tuo metu „tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis piktinosi siūlymu didinti atlyginimus STT pareigūnams, tarnybą kaltindamas „parodomosiomis akcijomis“.

„Šiandien kažkodėl vienai institucijai – STT – mes keliame atlyginimus. Kai kurie viršininkai gaus galbūt daugiau nei 1 tūkst. eurų, gal šiek tiek mažiau. Visi pareigūnai. Kodėl būtina šiandien jiems kelti? Nežinau. Gal čia koks nors susitarimas, kad pradėti ikiteisminiai tyrimai būtų nutraukti, ar kas? Kaip čia vertinti šiandien visą valdančios daugumos politiką? Aš tikrai nesuprantu. Kodėl dabar Specialiųjų tyrimų tarnybai šiandien lyg ji geriausiai dirbtų? Kiek yra iškeltų bylų ir kiek jų yra laimėta? Faktiškai tik dešimtadalis bylų laimėta. Daugiausiai yra daromas cirkas. Specialiųjų tyrimų tarnyba daugiausiai daro viešąsias akcijas ir dėl to mes jiems didiname atlyginimus?“ - piktinosi P.Gražulis.

STT pernai pradėjo tyrimą dėl viešųjų pirkimų „tvarkiečių“ valdomoje Vidaus reikalų ministerijoje. Tada iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų. Šių metų pavasarį buvusiam partijos atsakingajam sekretoriui, Seimo nariui „tvarkiečiui“ Rimui Antanui Ručiui STT pateikė įtarimus prekyba poveikiu bei apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.