Priimtomis pataisomis pratęstas išmokų vaikams mokėjimas vaikams nuo 7 iki 18 metų, šeimoje auginant ar globojant vieną ar du vaikus, taip suvienodinant šios išmokos mokėjimą kaip ir šeimoje auginant ar globojant tris ar daugiau vaikų bei paliekant šiuo metu nustatytą šeimos gaunamų pajamų vertinimą.

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą, tokią teisę turi tik šeimos, auginančios tris ar daugiau vaikų, t. y. gausios šeimos.

Įstatyme nustatyta, kad bus skiriama vienkartinė išmoka vaikui, kai vaikas gimė gyvas, tačiau mirė nesukakęs 3 mėnesių ir jo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota Lietuvos Respublikoje.

Į įstatymą įtraukta nauja subjektų grupė - Europos Sąjungos valstybės narės ar Europos ekonominei erdvei priklausančios Europos laisvos prekybos asociacijos valstybės narės piliečiai darbuotojai, taip pat savarankiškai dirbantys ir jų šeimos nariai, kuriems bus skiriama ir mokama išmoka vaikui, vienkartinė išmoka vaikui ir vienkartinė išmoka nėščiai moteriai, taip jiems sudarant vienodas su Lietuvos Respublikos piliečiais sąlygas gauti minėtas išmokas bei užtikrinant Europos Sąjungos teisės aktų suderinamumą su nacionaline teise.

Jiems siekiant pasinaudoti teise gauti išmokas, nebus taikomas reikalavimas ne mažiau kaip 3 mėnesius gyventi Lietuvos Respublikoje, kai jiems yra išduoti dokumentai, patvirtinantys ar suteikiantys teisę gyventi Lietuvos Respublikoje.

Socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad reikia grąžinti visus vaiko pinigus, bet atkreipė dėmesį, kad tai daug pinigų reikalaujantis įstatymas. "Šiuo atveju dosniai darome gestą niekuo nepagrįsdami, įstatyme nėra numatytų šaltinių. Suprantu, kad visi gražiai norime atrodyti prieš rinkėjus. Manau, kad rinkėjai kritikuos mus, kad nepagrįstai suteikiame tam tikras viltis", - sakė A. Sysas.

Tuo tarpu Seimo narys Algimantas Dumbrava mano, kad dėl įstatymo katastrofos biudžete nebus. "Estai už trečią vaiką 100 eurų moka ir nedejuoja", - sakė jis.

Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas mano, kad šis įstatymas parodo, koks valstybės požiūris į šeimą, į vaikus. "Socialinė apsauga yra svarbiausias nacionalinio saugumo klausimas", - tvirtino jis.

Dalis įstatymo pataisų įsigalios jau šių metų spalio 1 d.

Įvertinus šalies ekonominę padėtį ir atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes, nuostatų, susijusių su išmokos vaikui mokėjimo pratęsimu vaikams nuo 7 iki 18 metų, šeimoje auginant ar globojant vieną ar du vaikus bei paliekant šiuo metu nustatytą šeimos gaunamų pajamų vertinimą, įsigaliojimas nustatytas nuo 2017 m. sausio 1 d.

Įstatymo pataisoms pritarė 83 parlamentarai, prieš balsavo vienas Seimo narys.