Apie Rusijos valdžios planus Rusijos stačiatikių bažnyčiai perduoti ne tik K.Donelaičio memorialinio muziejaus pastatus, bet ir kelias liuteronų bažnyčias, pirmoji prabilo Kaliningrado srities spauda.

Lietuva šiuo klausimu iki šiol negavo jokios oficialios informacijos.

Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius kalbėjosi su Kaliningrado stačiatikių eparchijos (vyskupijos) atstovais, tačiau neišgirdo motyvuoto atsakymo, kam jiems reikia liuteronų bažnyčios, kurioje įkurtas muziejus.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas E.Zingeris įsitikinęs, kad netikėtais užmojais dirbtinai kenkiama geriems Lietuvos ir Rusijos santykiams. "Atiduoti muziejų stačiatikiams būtų didžiausia istorinė klaida, savotiška XIX amžiaus imperializmo tąsa. Tuo metu Stačiatikių bažnyčios įtaka taip pat buvo plečiama remiant valdžiai", - sakė parlamentaras.

E.Zingeris teigė jau išsiuntęs informacinius laiškus Kaliningrado srities dūmos pirmininkui, šios dūmos Užsienio reikalų komiteto vadovui ir net į Rusijos Dūmą. Juose Lietuvos vardu prieštaraujama planams religinį ir pasaulietinį Karaliaučiaus krašto palikimą perduoti nieko bendra su juo neturinčiai RSB.

"Kaliningrado dūma šį klausimą numačiusi svarstyti ketvirtadienį. Tikiuosi, kad mūsų kolegos tokio projekto nepalaimins", - vylėsi E.Zingeris.