Tuo tarpu „tvarkiečiai“ ir jų lyderis neketina nuolaidžiauti – esą Darbo partija davė žodį, kad pirmus dvejus metus jungtinei politinei jėgai turi vadovauti R. Paksas, ir šio žodžio reikia laikytis.

„Darbiečiai“ nori V.Uspaskicho

Darbo partijos senbuvis, buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys DELFI teigė, jog „darbiečių“ taryba prie naujosios partijos vairo norėtų matyti ne R. Paksą, o V. Uspaskichą.

„Vyksta dabar derybos. Dėl įvairių dalykų, ir yra kelios sukurtos darbo grupės. O vadovavimo klausimu mūsų tarybos narių nusistatymas buvo gana aiškus. Manau, kad dauguma mūsų tarybos narių norėtų, kad pirmininku būtų V. Uspaskichas“, - kalbėjo K. Daukšys.

Pasak jo, „darbiečių“ derybininkai būsimosios partijos lyderio klausimo dar neaptarė. „Šnekėjosi pirmininkai. Tai yra jų klausimas, kurį jie patys turi spręsti“, - pridūrė K. Daukšys.

P.Gražulis: yra susitarimas, kurio reikia laikytis

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis tvirtina, kad „tvarkiečiai“ partijos lyderio klausimu nusileisti neketina.

„Galima daug norėti. Bet jeigu yra toks viršūnių sutarimas, kad pirmus dvejus metus partijos pirmininku lieka „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas R. Paksas, to susitarimo reikės ir laikytis. Galbūt ir aš norėčiau būti pirmininku, gal ir kas kitas norės būti pirmininku. Čia norų gali būti daug, bet, aš manau, yra susitarimas, kurio reikia laikytis ir kurio bus laikomasi“, - DELFI teigė P. Gražulis.

Pašnekovas teigė nesureikšminantis „pavienių“ Darbo partijos narių pozicijos. „Nemanau, kad kažkas žada keisti nuomonę ir poziciją“, - sakė P. Gražulis.

R.Paksas: reitingų sureikšminti nederėtų

Panašios pozicijos laikosi ir R. Paksas.

„Natūralu. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos taryba norėtų, kad (jungtinės partijos pirmininku – DELFI) būčiau aš. Matyt, kiekviena pusė gali pateikti po dešimtį kandidatų, kurie gali konkuruoti kongrese“, - DELFI teigė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis.

Pavojaus partijų sąjungai pašnekovas teigė nematantis. „Kol kas visi procesai eina taip, kaip buvo sutarta iš pat pradžių. Kol kas. Ir ganėtinai sėkmingai, turint omeny, kad yra ir problemų, ir ambicingų žmonių, ir daug skyrių, ir daug narių. Bet aš esu patenkintas tuo procesu“, - svarstė R. Paksas.

„Kol kas procesas, mano supratimu, eina gerai. Jeigu mes būsime išmintingi, protingi, jis eis toliau. O jeigu būsime kažkokių savų interesų skatinami, jis gali stoti ir pan. Negali žinoti. Kol kas viskas yra tvarkoj“, - pridūrė politikas.

Neseniai DELFI publikavo visuomenės nuomonės tyrimo duomenis, kurie byloja, kad daugiau gyventojų prie jungtinės partijos vairo norėtų matyti V. Uspaskichą. Tačiau R. Paksas šios statistikos teigia nesureikšminantis.

„Palyginami dalykai, - daugiau kaip 5 procentinių punktų skirtumą tarp savęs ir „darbiečių“ lyderio interpretavo pašnekovas. - Darbo partija startavo geriau, ir su paskutiniais rinkimais. Matyt, iš to ir seka toks didesnis (V. Uspaskicho – DELFI) vertinimas. Bet jeigu pažiūrėti ilgą distanciją, aš manau, kad tai yra vienas kito verti partneriai.“

V.Gaidys: R.Pakso stiprybė – biografija, V. Uspaskicho – televizija

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys DELFI teigė, jog abiejų partijų lyderiai turi savų pliusų. Pagrindine R. Pakso stiprybe sociologas įvardijo įspūdingą politinę biografiją, o V. Uspaskichas esą kur kas sėkmingiau už „tvarkiečių“ lyderį mirga televizijų eteryje ir kitaip rodosi visuomenei.

„R. Paksas – 1999 m. „Williams“ istorijos didvyris, buvo Vilniaus meras, premjeras du kartus, prezidentas buvo. Europarlamentaras, pilotas. Aplink pasaulį apskrido, po Vilniaus tiltais skraidė. Na, apkalta. Labai daug įvykių su juo susieta. (...) V. Uspaskichas – populiaros partijos lyderis. 2004 m. Seimo rinkimuose ta partija gerai pasirodė, 2012 m. irgi. Žmogus, kuris traukia televizijos reitingus. Paprastas milijonierius. Įvaizdis: nepaliekantis savo draugų, bendražygių. Taip pat stebėtinai prie jo limpa įvairiausios istorijos. Partijos finansų byla, (...) tai diplomas, tai kokia moteris. Tai jis pabėgo. Toks nenuorama, sakyčiau“, - partijų lyderius lygino V. Gaidys.

Pasak jo, R. Pakso įvaizdis solidesnis, tačiau V. Uspaskicho naudai byloja Seimo rinkimų rezultatai. „Už darbo partiją balsuotų 1,7 karto daugiau žmonių nei už „Tvarką ir teisingumą“, - remdamasis sociologiniais tyrimais konstatavo V. Gaidys.

Tiesa, „Vilmorus“ tyrimuose atsispindintys visuomenės teigiami ir neigiami vertinimai palankesni „tvarkiečių“ pirmininkui.

„V. Uspaskichą, jeigu apytiksliai žiūrėti, teigiamai vertina 30 proc., neigiamai – 45 proc., neturi nuomonės – 25 proc. Toks neigiamas balansas, akivaizdžiai. O pas R. Paksą – visaip būna. Pastaruoju metu, praėjusiais metais – maždaug trečdalis teigiamai, trečdalis neigiamai, trečdalis neturi nuomonės. Bet visumoje tai yra geresnis rezultatas negu pas V. Uspaskichą. Darbo partijos reitingas didesnis, bet lyderio – mažesnis“, - skaičiavo V. Gaidys.

DELFI primena, jog abiejų partijų vadovybė jau pritarė susijungimui. „Darbiečių“ ir „tvarkiečių“ susiliejimas turėtų būti įtvirtintas abiejų partijų kongresuose. Kol kas partijų jungtuvės nei vienai iš jų didesnių nuostolių nepadarė – vienintelis Remigijus Ačas, protestuodamas prieš partijai esą kenkiančius R. Pakso veiksmus, paliko „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją Seime.