„Generalinėje prokuratūroje yra gautas Kazachstano Respublikos generalinės prokuratūros paklausimas, susižinojimas vykdomas 1994 metų Lietuvos Respublikos ir Kazachstano Respublikos sutarties dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civilinėse, šeimos ir baudžiamosiose bylose nustatyta tvarka“, – atsakyme BNS antradienį nurodė Generalinė prokuratūra.

Kazachas gruodžio 18 dieną buvo paleistas į laisvę Vilniaus apygardos teismo salėje iškart po posėdžio.

Teisėja Vitalija Norkūnaitė sakė, kad klausimas dėl ekstradicijos bus sprendžiamas tada, kai Lietuva priims sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo šiam užsieniečiui.

S.Shalabayevui skirtas 50 tūkst. eurų piniginis užstatas. Užsieniečiui taip pat trims mėnesiams skirtas namų areštas, be teisės naktį išeiti iš namų, iš jo paimti dokumentai, jis turi kasdien registruotis policijoje.

Teisėja sakė, kad jeigu užsienietis nesilaikys naujai skirtų kardomųjų priemonių, piniginis užstatas pereis Lietuvos valstybei, o jeigu neatvyks šaukiamas pas prokurorą ar į teismą, gali būti vėl suimtas. Vyras suimtas buvo apie penkis mėnesius.

Atsakyme BNS prokuratūra teigia, kad S.Shalabayevo ekstradicijos byla yra Vilniaus apygardos teismo teisėjos žinioje, pranešimų apie paskirtų kardomųjų priemonių sąlygų pažeidimus negauta.

Kaip skelbta, teismas atsižvelgė, kad S.Shalabayevas pats atvyko į Lietuvą ir pateikė prašymą suteikti jam prieglobstį. Į Lietuvą yra atvykusi beveik visa įtariamojo šeima, jie laikinai gali gyventi Lietuvoje. Vilniuje jis turi nuolatinę gyvenamąją vietą.

Teismas taip pat atsižvelgė, kad jam suteiktas laikinasis teritorinis prieglobstis – išduotas užsieniečio pažymėjimas, su kuriuo jis negali niekur išvykti už Lietuvos ribų.

„Jeigu jis išvyktų, tuomet kitos valstybės galėtų jų suimti, taikyti areštą“, – teigia V.Norkūnaitė.

Pasak teisėjos, klausimas dėl ekstradicijos bus sprendžiamas tada, kai Lietuva priims sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo šiam užsieniečiui.

„Kalbant apie įtariamojo išdavimą Kazachstanui, negalėjome išnagrinėti ekstradicijos klausimo, nes Migracijos tarnyba dar nėra pateikusi sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo įtariamajam. Sprendimą ši tarnyba planuoja skelbti kitų metų vasario 26 d.

Remiantis teismų praktika, teisminis procesas gali užtrukti dar apie metus, o žmogus, kaip jau minėjau, laikomas suimtas beveik pusę metų“, – aiškino teisėja.

Byla nagrinėta uždaruose posėdžiuose, nes keliami klausimai, susiję ir su prieglobsčio bylos nagrinėjimu. Pagal Užsieniečių teisinės padėties įstatymą, tokių bylų duomenys yra nevieši.

„Aš tikėjausi teisingo teismo ir teismas pateisino mano viltis. Aš važiavau į Lietuvą, buvau tikras, kad sulauksiu teisingumo, ir šis teismas parodė, kad Lietuvoje egzistuoja teisingumas. Norėčiau padėkoti Lietuvos valstybei ir jos teisingumui“, – žurnalistams po posėdžio tada sakė S.Shalabayevas.

Jis teigė, kad žmogaus teisių gynėjai mano, jog teisingas teismas neegzistuoja nei Ukrainoje, ne Kazachstane, o atsiųsti dokumentai yra suklastoti. Ieškomas bankininkas tvirtino Ukrainoje niekada nebuvęs, o kaltinamas padaręs nusikaltimus, kurių fiziškai negalėjo įvykdyti – Kazachstane nebuvo nuo 2012 metų.

„Kaltinimus, kurie man pateikti, aš įdėmiai perskaičiau. Ten tiesiog dalelės transakcijų, o jas aprašė kaip nusikaltimus. Tai neatrodo kaip nusikaltimas ir neturėtų būti nusikaltimas“, – teigė S.Shalabayevas.

Jis mano esąs persekiojamas vien todėl, kad yra Kazachstano opozicijos atstovo Mukhtaro Ablyazovo giminaitis.

Kazacho advokatas Laimonas Judickas tvirtino, kad sprendimą dėl kliento politinio prieglobsčio suteikimo Migracijos departamentas turėtų priimti kitų metų pirmoje pusėje.

Užsienietį pernai liepą Vilniuje sulaikė Lietuvos pareigūnai, vyras Interpolo ieškotas daugiau nei dvejus metus.

Prieš maždaug dvejus metus Jungtinės Karalystės teismas S.Shalabayevą nuteisė 18 mėnesių kalėjimo, tačiau jis pasislėpė ir buvo ieškomas.

S.Shalabayevas įtariamas su savo svainiu, buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku M.Ablyazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs kelių milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė tarptautinę S. Shalabayevo paiešką Interpolo kanalais. Įtariama, kad Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė turto už 300 mln. dolerių.

Kazachas Vilniuje sulaikytas Ukrainos ir Interpolo prašymu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)