Naujajai vadovybei kliūva paskelbti viešieji pirkimai, o teisėsaugininkai tiria, ar buvęs direktorius grobstė degalus. Aplinkos ministerijos duomenimis, tokia informacija pasitvirtino, pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Jau anksčiau iš Kauno zoologijos sodo vadovo pareigų atleistas ir į jas grįžęs per teismą V. Dumčius kaltę pripažino, žalą atlygino ir pats parašė pareiškimą atleisti iš darbo, tačiau bylos neišvengė.

Aiškėja, kodėl buvęs ilgametis Kauno zoologijos sodo vadovas paliko pareigas. Tai jis suskubo padaryti po naujosios Aplinkos ministerijos vadovybės patikrinimo. Ministerija teigia karštąja linija gavusi pranešimą esą zoologijos sode vykdoma neteisėta veikla – neteisėtai naudojami degalai.

Tyrimo rezultatai ministerijos vadovybę pribloškė ir paskatino kreiptis į prokurorus.

„Užfiksuoti konkretūs faktai, kai yra naudojama zoologijos sodo kuro kortelė ir yra pilami degalai, bet jie yra nurašomi į automobilį, kuris kiauras paras stovi nevažiuojantis, o kažkas ir kažkur pilasi. Mes, padarę minityrimą, nustatėme, kad galimai tas veikas galėjo padaryti zoologijos sodo vadovas“, – sakė Aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Zoologijos sodo žinioje yra keliolika automobilių. Per metus degalams skiriama 50 tūkst. litų. Manoma, kad degalai buvo pilami į privačius automobilius naudojant ir kitus grobstymo būdus.

Galimo sukčiavimo schema buvo labai paprasta: iš tiesų automobiliu niekas nevažiuodavo, tačiau atsukdavo spidometrą ir parašydavo, kad nuvažiuotas tam tikras skaičius kilometrų. Buvęs zoologijos sodo vadovas V. Dumčius gyvena Vilniuje, o į darbą Kaune važinėdavo nuosavu visureigiu.

Anot viceministro, V. Dumčius suskubo trauktis kai tik buvo supažindintas su tyrimo rezultatais.

„Po komisijos darbo ir paaiškėjus tiems faktams, buvom išsikvietę zoologijos sodo vadovą ir parodėm tas aplinkybes, parodėm įrodymus. po to jis parašė pareiškimą dėl atleidimo iš darbo“, – sakė L. Jonauskas.

Panašu, kad zoologijos sode kaip nuosavoje valdoje galėjusiam šeimininkauti V. Dumčiui lengvai išsisukti nepavyks. Nors buvęs direktorius grąžino pinigus už, įtariama, neteisėtais pasisavintus degalus, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Padarė tiek įstaigai, tiek ir valstybės biudžetui 945 litų žalą. Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus iš Aplinkos ministerijos pareiškimą, kad pilietis V. D. nuo 2012 m. spalio 24 d. iki 2013 m. sausio 7 d. nemažiau aštuonių kartų į savo nuosavą automobilį „Volvo“ pylėsi degalus, o kasos kvitus pridėjo prie įstaigai priklausančio automobilio“, – sakė Kauno policijos atstovas Kęstutis Kasciukevičius.

Pats V. Dumčius nesileidžia į kalbas.

Šią savaitę pradėjusiam dirbti naujajam zoologijos sodo vadovui jau kilo ne vienas įtarimas. Aurimas Didžiokas atidžiai tikrina, kaip vyko viešieji pirkimai. Daugiausia jų buvo vykdoma perkant pašarus. A. Didžiokui įtartina, kad pirkimų komisijai pašarų poreikį nurodydavo žmogus, kurio tėvo įmonė yra viena pašarų tiekėjų.

V. Dumčius zoologijos sodui vadovavo 11 metų. 2011 m. jis buvo pašalintas iš pareigų, tačiau po 5 mėn. teismas jį į darbą grąžino ir priteisė jam išmokėti penkių algų dydžio kompensaciją bei teismo išlaidas. Savo noru V. Dumčius darbą paliko šių metų sausį ministerijai radus pažeidimų. jeigu įtarimai pasitvirtins, V. Dumčiui gresia bauda, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki trejų metų.