Pagal Lietuvos įstatymus, šią pašalpą gali atsiimti tik motina. E.Kazlauskio manymu, taip atimama galimybė tėvui rūpintis savo vaiku.

Kauno socialinės rūpybos skyriaus darbuotojai aiškino, kad šių pašalpų kone kasdien reikalauja daugybė girtų tėvų, tačiau pareigūnai laikosi įstatymų ir pinigus moka tik motinoms.

Prieš mėnesį kauniečių šeimoje gimus sūnui Rokui, motina nutarė jį maitinti krūtimi tada, kai šis paprašo: kas valandą, kas pusvalandį ar penkiolika minučių. Motinai sudėtinga ištrūkti iš namų, tuo labiau kad šeima gyvena Kauno priemiestyje Girionyse: iki Kauno Rotušės aikštės, kur socialinės rūpybos skyrius moka pašalpas - 18 kilometrų.

Kai E.Kazlauskis ten kreipėsi, prašydamas išmokėti pagal įstatymą priklausančią 725 litų pašalpą, jam buvo paaiškinta, kad pinigus gali atsiimti tik motina. Skyriaus darbuotojai ta proga vyrui išrėžė, kad tėvai pašalpas prageria.

Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė A.Burneikienė išsiaiškino, kad kauniečio teises atsiimti pašalpą vaikui gimus riboja du teisės aktai.

1999 metų pradžioje socialinės apsaugos ir darbo ministrė pasirašė įsakymą dėl valstybinių pašalpų šeimoms, auginančioms vaikus, skyrimo ir mokėjimo nuostatų patvirtinimo. Jame užfiksuota, kad pirmumo teisę gauti vienkartinę pašalpą kūdikiui gimus turi vaiko motina.

Kol kas A.Burneikienė nenorėtų teigti, jog šis įstatymas tikrai diskriminuoja vyrus, tačiau ji atkreipė dėmesį, kad vienu iš būdų panaikinti moterų diskriminaciją pasaulyje yra laikoma vyro bei tėvo grąžinimas į šeimą.

Tuo tarpu šiuo įstatymu tartum formuojama nuostata, kad visi vyrai būtinai pragers vaikams skirtas pašalpas.

Pasak kontrolierės, įstatyme užfiksuotas stereotipas gal ir nežemina vyro, bet neįtvirtina ir nuostatos, jog motina su tėvu yra vienodai atsakingi už savo vaiką.

Vykstant tyrimui, lygių galimybių kontrolierės patarėjas Algirdas Meškauskas, pats tapęs tėvu, nuėjo pasiimti pašalpos. Iš jo buvo pareikalauta žmonos įgaliojimo.

A.Meškauskas nustebo, susidūręs su tokiu diskriminavimu - socialinės rūpybos skyriuje jam iš karto leista suprasti, kad yra nepatikimas.

"Gal ir yra tokių vyrų, kurie neparneša į namus pinigų, bet, manau, daug daugiau tokių, kurie rūpinasi šeima. Tuo labiau kai kūdikį prižiūrinti motina yra pririšta prie namų", - kalbėjo patarėjas.

Pasak A.Meškausko, šį kartą kontrolierė gal ir padės vyrams, tačiau paneigti vyraujančią nuomonę apie prageriančius pašalpas tėvus nelengva.