Steigimo pasirašymo ceremonijoje dalyvauspPrezidentas Valdas Adamkus, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Zigmas Lydeka.

Vytauto Didžiojo universitetui Valdas Adamkus yra be galo svarbus asmuo - jis yra VDU Atkūrimo tarybos garbės narys, garbės daktaras, VDU Tarybos pirmininkas, todėl Kauno mieste įsikūręs universitetas nusprendė pagerbti prezidentą ir jo visą veiklą.

„Šiandien džiugi diena Kaunui. Malonu, kad mūsų mieste įsteigiamas biblioteka-muziejus pavadintas prezidento Valdo Adamkaus vardu“, - steigimo sutarties pasirašymo ceremonijoje kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas.

V. Adamkaus muziejui-bibliotekai vadovaus Arūnas Antanaitis.

Bibliotekos-muziejaus steigimui Kauno miesto savivaldybės taryba pritarė šių metų sausio 20 dieną, kuomet VDU kreipėsi su tokiu pasiūlymu. Savivaldybės kaip dalininkės įnašas į šio muziejaus steigimą yra S. Daukanto gatvėje esantis pastatas, kuriame šiuo metu įsikūręs Išeivijos institutas.

Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus veiks pastate, kuriame tarpukaryje dirbto Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

Prezidentinė biblioteka-muziejus saugos ir pristatys visuomenei Valdo Adamkaus visuomeninės, politinės veiklos palikimą, viešins intelektualinį indėlį, skatins ir rems prezidento visuomeninės ir politinės veiklos tyrimus, organizuos parodas, konferencijas, seminarus, mokymus, rūpinsis video ir audiomedžiagos kūrimu, tiražavimu ir platinimu, steigs stipendijas Valdo Adamkaus veiklos tyrėjams.

Daugiau kaip 200 kv. m. plotą užimančios bibliotekos-muziejaus lankytojai galės išvysti prezidentinę biblioteką, įvairius Valdo Adamkaus daiktus: baldus, paveikslus, kitas interjero detales, sporto trofėjus, dienoraščius, archyvinį fondą, kurį sudaro daugiausia su V. Adamkaus veikla JAV susiję dokumentai.