Tėvai – prie karinės bazės

„Pietų Korėjos gyventojai pripratę prie grasinimų. Jie Šiaurės Korėjai kaip įprotis“, – pasakojo J.Seo, 40-metis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos studijų centro jaunesnysis mokslo darbuotojas.

Vis dėlto jis su Pietų Korėjoje gyvenančiais artimaisiais neretai aptaria Šiaurės Korėjos lyderio kalbas. „Mano mama bijo. Ji labai skundžiasi Šiaurės Korėja. Tiesa sakant, ji daug kuo skundžiasi, nes yra jau garbaus amžiaus“, – kalbėjo J.Seo.

Mokslininko tėvai gyvena Pyeongtaek miestelyje, esančiame netoli Pietų Korėjos sostinės Seulo. Šiame miestelyje įsikūrusi viena JAV karinių bazių. Ją, pasakojo J.Seo, neseniai nuspręsta paversti pagrindine JAV baze Pietų Korėjoje.

Šiaurės Korėja anksčiau yra pareiškusi, kad pirmasis jos taikinys bus Pietų Korėjoje įrengtos JAV karinės bazės, tačiau J.Seo įsitikinęs, kad būtent dėl karinės bazės kaimynystės tėvai turėtų jaustis saugesni.

Įsipareigojęs kariuomenei

VDU dėstytojas sakė nesvarstęs galimybės atsivežti tėvų ir brolio su šeima į Lietuvą, jeigu iškiltų reali karo grėsmė, nors draugai jam tai jau siūlė.

„Kilus karui neįmanoma nieko išvežti į užsienį iš Korėjos. Man pačiam gali reikėti dalyvauti kare. Visi korėjiečiai įsipareigoję tarnauti karuomenėje, vos prireikus“, – nukirto pašnekovas.

Jis priminė, kad karas tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų de jure dar nėra pasibaigęs. „Kas mėnesį vyksta treniruotės. Anksčiau vykdavo dar dažniau“, – pasakojo J.Seo.

Tik bandymas pasirodyti

J.Seo teigė manąs, kad Šiaurės Korėjos grasinimai yra tik jaunojo jos lyderio Kim Jong Uno bandymas įtvirtinti savo autoritetą šalyje ir pasaulyje.

„Jis net nėra tarnavęs kariuomenėje, žmonės abejoja jo sugebėjimais, tad jis turi parodyti tautai, kad yra galingas“, – įsitikinęs korėjietis.

Būsimu karu manipuliuoja ne tik Šiaurės Korėja. Pietų Korėjos prezidente pernai išrinktos Park Geun Hye tėvas Park Chung Hee, kuris šį postą užėmė prieš kelis dešimtmečius, buvo nušautas po to, kai pakeitė konstituciją itin sustiprindamas savo, kaip prezidento, politinę galią. Šiuos pokyčius jis aiškino būtinais dėl susidariusios pavojingos tarptautinės politinės situacijos.

J.Seo Kaune atsidūrė po studijų Lenkijoje. Birželį apsigynęs mokslų daktaro disertaciją korėjietis planuoja grįžti į gimtinę ir ten dirbti savo pamėgtoje baltistikos srityje.