Iškilmingame atidaryme dalyvavo Prezidentas V. Adamkus, ponia Alma Adamkienė dėl ligos nepasirodė, premjeras Algirdas Butkevičius, buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleris, Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis su žmona Gražina, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, VDU rektorius Juozas Augutis, ambasadoriai, diplomatai ir kiti garbingi šalies bei užsienio svečiai.

Atidarymo metu bus eksponuojamos įsimintinos prezidento V. Adamkaus praėjusių kadencijų nuotraukos, jo archyvinių dokumentų ir apdovanojimų kolekcijos, o taip pat V. Adamkaus bibliotekos bei VDU fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai.

Idėją įgyvendinti padėjo garsios Lietuvos ir lietuvių diasporos santykius kuriančios Kazickų šeimos fondas, LR Vyriausybė ir Užsienio reikalų ministerija bei privatūs rėmėjai. Viešosios įstaigos steigėjai – Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno miesto savivaldybė ir Prezidentas Valdas Adamkus.

Rekonstruoto pastato atidarymu Lietuvoje ir likusioje Europoje pratęsiama JAV tradicija steigti kadenciją baigusių valstybės vadovų bibliotekas. Tai bus jau antroji tokia įstaiga Senajame žemyne – pirmoji duris Prahoje atvėrė Prezidento Vaclavo Havelo biblioteka.

Prezidento V. Adamkaus biblioteka - muziejus sieks memorializuoti Prezidento gyvenimą ir veiklą bei tuo pačiu tapti inovatyviu kultūros ir mokslo židiniu, kur mokslininkai, jaunoji karta galės gilinti specialias žinias, susijusias su Lietuvos ir lietuvių išeivijos istorija. Todėl jos veikla bus glaudžiai susieta su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Lietuvių išeivijos institutu.

Vienas iš bibliotekos steigimo iniciatorių, Lietuvių išeivijos instituto direktorius, istorikas, profesorius Egidijus Aleksandravičius teigia, jog šį įvykį galima vertinti kaip šalies siekį lygiuotis į stiprias Vakarų demokratijas, tokias kaip JAV, kur pirmiausia ir prigijo tokių bibliotekų steigimas.

„Vytauto Didžiojo universitetas, turėdamas savo sektinų herojų panteone V. Adamkų ir prisidėdamas kaip institucija prie šios bibliotekos-muziejaus, sukuria didžiules galimybes ugdyti naujuosius lietuvių demokratijos, pilietinės ir atviros visuomenės bei globalios Lietuvos lyderius“, – bibliotekos-muziejaus galimybes pristatė prof. E. Aleksandravičius.

Istoriko teigimu, kultūriniai santykiai tarp protėvių tėvynės ir lietuvių diasporos yra apgailėtinai pamiršti, todėl VDU, suvokdamas kaip svarbu imtis kultūros tiltų statybos, puoselėja Pasaulio lietuvių universiteto idėją, o biblioteka bus dar viena galimybė kurti dialogą su išeivija.
Prezidentas Valdas Adamkus neabejotinai yra ypatingas Europos politinės istorijos herojus, kurio ilgas gyvenimas vedė per II pasaulinio karo rezistencijos vingius, emigracijos sunkumus ir politinės karjeros pamokas Amerikoje. Jo sugrįžimas į Lietuvą ir nuoširdus bandymas diegti Vakarų politinio elgesio standartus gimtinėje buvo skausmingas, o jo veiksmai kaip išrinkto prezidento buvo labai skirtingai suprantami. Tad biblioteka Prezidentui pirmiausia yra kaip siekis atskleisti savo buvusias ir esamas intencijas.

„It klasikinis istorijos herojus, prezidentas Valdas Adamkus kviečia: pažvelkite į mano siekių ir minčių erdvę tiesiogiai. Tokie buvo sumanymai, tokios mintys ir argumentai. Tai pastanga žmogaus, kuris nepretenduoja į vienintelį teisingą pasaulio ir istorijos aiškinimą, bet teigia savo priesakais virstančius principus“, – paaiškina Prezidento V. Adamkaus bibliotekos vadovas Arūnas Antanaitis.

Biblioteka-muziejus įkuriama moderno krypties pastate, kuris S. Daukanto aikštėje iškilo 1910 metais. Pirmosios Respublikos laikais jame veikė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, o pirmasis jos ministras Augustinas Voldemaras buvo Prezidento V. Adamkaus krikšto tėvas.

A. Antanaitis išskiria tris įstaigos veiklos kryptis: biblioteka-skaitykla, archyvas bei ekspozicija. „Pastaroji bus labiau skirta plačiajai visuomenei, o pirmosios dvi – akademinei bendruomenei. V. Adamkaus veikla ir gyvenimas JAV yra Lietuvos istorijos dalis, todėl biblioteka-muziejus gali padėti suvokti šalies sampratos kompleksiškumą bei paskatinti plačiau domėtis Lietuvos istorija tarptautiniame kontekste“, – papildo A. Antanaitis.

Bibliotekos archyvuose sukaupta medžiaga taip pat suteiks galimybę norintiems geriau pažinti V. Adamkų kaip asmenybę, kuris, anot A. Antanaičio, visuomet buvo nuoseklus, tvirtų vertybinių pažiūrų. Parodų eksponatai bus nuolat atnaujinami, čia ketinama organizuoti ir kultūrinius, edukacinius renginius. Taip pat bibliotekoje bus vykdomos URM projekto „Diplomatinis Kaunas“ veiklos.

Lietuvoje tokia biblioteka - muziejus kuriama pirmą kartą. Jos įkurtuvės sutampa su jubiliejiniais metais: Prezidentui ir VDU Tarybos pirmininkui bei garbės daktarui V. Adamkui lapkričio pradžioje sukanka 90 metų.