Kauno Rotušės aikštės draugija praneša, kad puoselėja su miesto istorija ir svarbiais įvykiais susijusias Kauno tradicijas ir šį sekmadienį, gruodžio 8 d., kviečia kauniečius ir miesto svečius drauge švęsti šv. Mikalojaus šventę.

„Džiaugiamės, kad mūsų kvietimas švęsti Mikalojaus šventę jau ne pirmus metus sulaukia miestiečių palaikymo ir tampa prasmingu kalėdinio laikotarpio ritualu. Tikimės, kad ir šiemet Rotušės aikštėje susirinks kauniečiai, panorę išvysti šv. Mikalojų bei apsilankyti rotušės viduje. Šiemet šventės dalyviai galės gauti šv. Mikalojaus atviruką ir antspaudą, bet ir stebėti nemokamą Rotušės aikštės draugijos narių sukurtą kalėdinį teatralizuotą vaidinimą, kuriame bus papasakota Šventojo Mikalojaus – gerojo labdario istorija”, – apie renginį pasakojo Rotušės aikštės draugijos vadovas Kęstutis Ignatavičius.

Tradiciškai šventė prasidės 9.30 val. Kauno šv. Mikalojaus (Benediktinių) bažnyčioje, kur vienuolės benediktinės perduos Rotušės aikštės draugijai bažnyčioje saugomą šv. Mikalojaus skulptūrėlę, kuri šventiniu kalėdiniu laikotarpiu bus laikoma miesto rotušėje. Po ceremonijos šioje bažnyčioje vyks šventinės šv. Mikalojaus mišios, o 10.30 val. Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje bus meldžiamasi už Kauną ir kauniečius.

Pasibaigus religinėms iškilmėms apie 12 val. į Rotušės aikštę atkeliaus Šv. Mikalojaus procesija, prie kurios šiemet prisijungs ir Palaimintojo Adolfo Kolpingo gimimo 200 - ąsias metines švenčiančios senamiestyje įsikūrusios Kolpingo kolegijos eisena. Miesto Meras Andrius Kupčinskas kalėdiniu laikotarpiu patikės miesto raktus šv. Mikalojui. Prie rotušės bus įteikta labdara – trys maišeliai su monetomis, kurias per metus miestiečiai ir miesto svečiai meta į rotušės pastato prieigose esančią Vaško lydymo krosnį. Dauguma sukauptų monetų – beveik 10 kg sveriantis maišas su baltais centais. Vertingesnių kupiūrų krosnyje randama rečiau. Šimto dolerių banknotas – vertingiausia šių metų auka. Krosnyje randama įvairių šalių banknotų ir monetų. Paaukoti lietuviški pinigai ir ta valiuta, kurią galima iškeisti į litus, sudaro 855 Lt ir tradiciškai šv. Mikalojaus šventės dieną bus įteikta trims vargingai gyvenančioms šeimoms.

Linkėdamas sėkmės ir globos šventąjį įkūnijęs aktorius Petras Venclovas su palyda vaikščios po Rotušės aikštėje išvakarėse atidarytą kalėdinę mugę, fotografuosis su miestiečiais prie Baltos kalėdų eglutės.

Nuo 12.30 val. bus galima apsilankyti Rotušėje, apžiūrėti šv. Mikalojaus skulptūrėlę, gauti simbolinį šv. Mikalojaus anspaudą, nusifotografuoti. 13 val. rotušės Baltojoje salėje vyks teatralizuotas kalėdinis vaidinimas „Šventasis Mikalojus – Gerasis Labdarys“. Profesionalūs Kauno aktoriai suvaidins specialiai šiai šventei sukurtą pasakojimą apie šventojo Mikalojaus labdarą. Šiuolaikiškai legendą atpasakojanti istorija primins, kad kiekvienas pasidalinimas tuo, ką turi, gali atnešti laimę ne tik kitiems, bet ir tam, kuris dalinasi gerumu.

Šv. Mikalojus – Kauno Globėjas

Oficialiai švento Mikalojaus diena minima gruodžio 6-ąją arba artimiausią sekmadienį po jos. Šventasis Mikalojus Kauną globoja jau penktą šimtmetį. Su šiuo šventuoju susiję simboliai aptinkami seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose apie Kauno miestą bei yra užfiksuoti naujųjų laikų miesto herbe. 270 – 346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu. Šv. Mikalojus globoja miestus ir bendruomenes, pirklius, jūrininkus, žvejus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Šio šventojo vaizdinys su metais kito ir yra visame pasaulyje populiaraus Kalėdų Senelio prototipas.