„Pateikti ieškinį nutarta po šių metų sausį KPD Šiaulių teritorinio padalinio vykdyto patikrinimo. Jo metu pastebėta, jog nemaža Rėkyvos ežero pakrantėje esančios dvarvietės dalis savavališkai užstatyta įvairiais objektais: metaliniais garažais, pavėsinėmis, pirtimis, nameliais ant ratų, sandėliukais ir tvoromis. Pasak Padalinio vedėjo Ryčio Budrio, dėl akis badančios netvarkos šmaikštūs šiauliečiai šią vietą jau praminė Šanchajumi“, - teigiama KPD pranešime. 

Jachtklubui surašytas reikalavimas pašalinti su KPD nesuderintus objektus iš jam priskirtos Rėkyvos dvaro sodybos teritorijos dalies. Dėl vieno iš joje esančių objektų – medinio namo su įstiklinta veranda – kreiptasi į teismą.

„Statinys iškilęs galimai neteisėtai: nepaisant įstatymų keliamų reikalavimų, prieš pradėdami šio medinuko statybas jo statytojai nesikreipė į už kultūros paveldo apsaugą atsakingas institucijas ir negavo jų sutikimo statyboms kultūros vertybės teritorijoje vykdyti. Dėl likusios savavališkai užstatytos istorinės dvarvietės teritorijos dalies sutvarkymo Departamentas tikisi miesto savivaldybės ir Nacionalinės žemės tarnybos bendradarbiavimo“, - teigia KPD.

Rėkyvos dvarą daugiau nei tris šimtmečius - nuo 1605 iki 1925 metų - valdė bajorai Karpiai. Karpių giminės, kurios pradininku laikomas Bernardas del Carpio, nariai buvo aktyvūs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Katalikų bažnyčios ir 1794 m. sukilimo prieš carinę Rusiją veikėjai. Karpių giminės palikimas Rėkyvoje iki šiol laikomas vertingu dėl išlikusių dvaro sodybos silueto bei reljefo, koplyčios, ūkinio pastato bei parko fragmentų.