Savo susirūpinimą socialiniame tinkle „Facebook“ netrukus po vandalizmo akto išreiškė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Pasak jo, tai yra ne kas kita, o tautinės nesantaikos kurstymas.

Viešojoje erdvėje netrūko ir įvairių sąmokslo teorijų. Antai Tautininkų Sąjungos narys Marius Kundrotas iškėlė versiją, jog vandalizmo aktas buvo „Kremliaus nupirktų liberalų“ „inside job'as“.

Mykolas Katkus

Apie projekto nesėkmę ir tai, kas turėtų būti daroma toliau, DELFI kalbėjosi su viešųjų ryšių ir komunikacijos ekspertais Arijumi Katausku bei Mykolu Katkumi.

A. Katauskas: nepasiruošta

Viešųjų ryšių agentūros „Nova Media“ specialisto Arijaus Katausko nuomone, projekto vykdymui nebuvo tinkamai pasiruošta. „Numatyti, kad su lentelėmis gali būti kažkas padaryta, nereikėjo baigti teorinės matematikos. Klausimas yra „o ką gi daryti po to, kai tai įvyksta?”.

Pasak A. Katausko, iniciatyva buvo graži, tačiau praėjus pačiam trumpiausiam laikui ji buvo sugadinta.

“Dabar mes vadiname šunsnukiais tuos, kurie tai padarė, bet iš esmės tai ir yra viskas. Be apgailestavimo mes daugiau nieko nedarome. Tautinėms bendrijoms tarytum siunčiame žinią – jumis deramai pasirūpinti mes nesugebame. Neabejotina, jog Rusijos propaganda tą tikrai išnaudos”.

Dovana Rusijos propagandai

Panašios nuomonės laikosi ir „VRP Hill+Knowlton Strategies“ komunikacijos konsultantų agentūros vadovas Mykolas Katkus.

Pasak jo, tai yra brutalaus vandalizmo ir politinio chamizmo atvejis, kuris padeda Rusijos propagandai paišyti Lietuvą pačiomis juodžiausiomis spalvomis.

„Tai yra visos Lietuvos Respublikos atsakingų institucijų problema. Policija turėtų dėti visas pastangas, kad vandalai būtų surasti ir nubausti, - tvirtino M. Katkus. – Taip būtų parodoma, kad mes netoleruojame vandalizmo nei tautiniu, nei bet kokiu kitu pagrindu”.

Paklaustas, kaip turėtų būti elgiamasi su lentele toliau, M. Katkus teigė, jog ji privalo būti pakabinta iš naujo, šįkart pasirūpinant bent minimaliu jos stebėjimu. „Jeigu to nepadarysime, kils dar didesnis skandalas” – teigė M. Katkus.

Paklausti, kas gali būti už vandalizmą atsakingi asmenys, abu ekspertai neatmetė jokių versijų. Įmanoma, jog tai buvo radikalios dešinės ir su ja siejamų asmenų darbas, tačiau tikėtina, kad tai galėjo būti ir pačių Rusijos įtakoje esančių asmenų darbas.

Kol kas nėra aišku, kas yra už simbolinės lentelės išniekinimą atsakingi asmenys. Taip pat neskelbiama, kaip su lentele bus elgiamasi toliau.