Šiomis savaitėmis nemažai dėmesio skiriama NATO ketinimams Rytų Europoje dislokuoti sunkiąją ginkluotę. Vieni LRT Radijo klausytojai džiaugiasi tokiais planais, kiti – juos kritikuoja, o vienas klausytojų – domisi karių išlaikymu. „Kaip žinome, Lietuva išsikvietė amerikiečių. Kas juos išlaikys? Ar amerikiečiai, ar mūsų tauta?“ – teiraujasi LRT Radijo klausytojas.

Sausumos pajėgų atstovas spaudai, vyresnysis leitenantas A. Dilda pažymi, kad NATO – tai ne tik JAV, bet ir Vokietijos, Portugalijos, Danijos kariai, kurie kartu su lietuviais treniruojasi Lietuvos teritorijoje.

Pašnekovo teigimu, jų išlaikymas yra dalinis.

„Ketvirtadalį sumos į valstybės biudžetą, kaip pridėtinės vertės mokestį (PVM), sugrąžina krašto apsaugos sistema, o likusią dalį susimoka valstybės narės, kurios deleguoja savo karius į šias rotacines pajėgas Lietuvoje“, – aiškina A. Dilda.

Į minėtą mokestį įskaičiuojama viskas, kas susiję su karių išlaikymu. „Pradedant komunaliniais patarnavimais, elektra, vandeniu, karių maitinimu, baigiant kuru, karių technika ir panašiais dalykais“, – vardija Sausumos pajėgų atstovas spaudai.

Jo teigimu, visų šalių kariai į Lietuvą atsiveža savo techniką, ginkluotę ir amuniciją, todėl Lietuvai šių priemonių išlaikymas nekainuoja.