LRT Tyrimų skyrius paskelbė, kad be Lietuvos banko, dar bent septynios svarbiausios valstybės institucijos – Policijos departamentas, Finansinių nusikaltimų tarnyba ir kitos – naudoja rusišką programinę įrangą.

Lietuvos institucijų naudojamos dokumentų valdymo bei buhalterijos programinės „1C“ įrangos kūrėjai – „1C Company“ – yra Rusijoje, jos vadovai palaiko artimus ryšius su aukščiausia valdžia ir saugumo institucijomis. Pati bendrovė skelbia produkciją teikianti Rusijos saugumo tarnybai, Vidaus reikalų ministerijai ir Muitinės departamentui. „1C Company“, finansuojant Rusijos Komunikacijos ministerijai, taip pat kūrė kompiuterinį žaidimą, kaip skelbiama, skatinantį Rusijos jaunimo patriotinius jausmus. Dar vienas rusiškas produktas – „ABBYY eform filler“ – naudojamas mokesčių inspekcijos (VMI), „Sodros“ ir kitų duomenis kaupiančių įstaigų, Lietuvoje perkamas nuo 2003 m.

LRT.lt kalbintas krašto apsaugos ministras R. Karoblis tikino, kad ateityje šių rusiškų programinių įrangų Lietuvos valstybinėse institucijose reikės atsisakyti.

„Viską reikia spręsti, atsižvelgiant proporcingai į esamą riziką, ir imantis laikinų veiksmų, kad tas rizikas suvaldyti. Aišku, ateityje reikėtų tas programas išimti“, – teigė ministras.