Sodyboje ant Akmenių ežero kranto stovyklautojai leidžia jau antrą savaitę.

Ši stovykla – tai Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijos bei privataus verslo vykdomo paramos Ukrainos moksleiviams projektas.

Vilniaus lietuvių namuose vaikai iš Ukrainos teritorijų, kuriose vykdoma antiteroristinė operacija, į Lietuvą atvyko praėjusį lapkritį.

Per žiemą jie mokėsi Vilniaus bendrojo lavinimo mokyklose, gyveno Vilniaus lietuvių namų bendrabučiuose. Atėjus vasarai, vaikams surengta stovykla Dzūkijoje. Lazdijų rajono verslininko G. Anulio sodyba „Vilija“ pasirinkta neatsitiktinai. Čia ukrainiečių moksleiviai stovyklauja jau trečius metus.

Verslininkas patalpas apsigyventi davė neatlygintinai – iš projekto lėšų bus padengtos tik sunaudoto vandens, elektros ir vaikų maitinimo išlaidos.

Saulė, pušyno oras ir ežero vanduo, rytinė mankšta sodybos aikštyne, varžybos baidarėmis, sportiniai žaidimai, laukianti ekskursija po Lazdijų rajoną – visa tai bent iš dalies leidžia paaugliams iš Ukrainos pamiršti namuose matytą karo mūšių siaubą.

Kai kurie iš atvykusiųjų – našlaičiai, jų tėvai žuvo antiteroristinės operacijos veiksmų metu. Į Ukrainą moksleiviai grįš rugpjūtį.