Ekspozicija – Aleksote

Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“ trečiadienį sulaukė vertingos dovanos. Miesto politikai Aleksote, S.Dariaus ir S.Girėno g., pagal panaudos sutartį asociacijai skyrė 850 kv. m nenaudojamą staklių cechą. Čia bus įrengta ne tik istorinių transporto priemonių ekspozicija, bet ir restauravimo dirbtuvės. Asociacijos nariai savo lėšomis įsipareigojo sutvarkyti dirbtuves ir jų aplinką.

„Retromobile“ prezidentas Ramūnas Kardelis neslepia: galutinis jų tikslas – naujam gyvenimui prikelti Kauno VI fortą. „Technikos eksponavimas staklių ceche – tik pirmasis etapas. Vėliau sieksime ekspoziciją perkelti į VI fortą, tačiau ten laukia dar daug darbo. Fortą reikia suremontuoti ir pritaikyti ekspozicijai“, – „Kauno dienai“ sakė R.Kardelis.

Kurs savo lėšomis

Šiuo metu asociacija yra parengusi Karo technikos ekspozicijos-muziejaus VI forto teritorijoje projektą. Jame numatoma sutvarkyti forto teritoriją, renovuoti statinius ir juos pritaikyti muziejinei veiklai. Pradines lėšas žada skirti pati 44 narius vienijanti asociacija.

Visas transporto priemones asociacijos nariai restauruoja patys. Tam reikalingas lėšas jie surenka iš nario mokesčio, savo transporto priemonių nuomos.

Asociacijos kolekcijoje – motociklai, lengvieji automobiliai, sunkvežimiai, karo lauko virtuvės, nėra tik sunkiųjų šarvuočių – tankų ir tankečių. Eksponatų skaičius perkopė 200. „Nuolat ieškome naujų eksponatų ir pildome kolekciją. Neįtikima, bet itin daug senos technikos randame kaimuose, pas senyvo amžiaus žmones, taip pat traukiame ją iš šiukšlynų. Geresnės būklės technikos įsigyjame užsienyje“, – pasakojo entuziastas.

Būsimųjų eksponatų restauravimas užtrunka ne vienus metus. Pavyzdžiui, vien surinkti dalis Antrojo pasaulinio karo laikų rusiškam džipui užtruko trejus metus.

Neturi kur laikyti

Aleksote suteiktomis patalpomis džiaugėsi Giraitėje gyvenantis „Retromobile“ narys Valdemaras Gansauskas. Daugiau kaip 30 automobilių savo kolekcijoje turintis kolekcininkas pasakojo, kad pagrindinė problema iki šiol buvo automobilių laikymas. Lig šiol jie išbarstyti po visą Lietuvą, mat savame kieme tiesiog netilptų. Dabar V.Gansausko kieme stovi tik Antrojo pasaulinio karo laikus menantis visureigis „Gaz 67“ ir austriškas aštuntojo dešimtmečio karinis sunkvežimiukas „Pinzgauer“.

„Gaz“ visureigio kėbulas – visiškai naujas, padarytas paties V.Gansausko rankomis. „Nežinau, ar tai teisybė, bet šios mašinos spidometras terodo 1,5 tūkst. nuvažiuotų kilometrų. Ji keliaus į ekspoziciją Aleksote“, – pasakojo kolekcininkas.

Naujojoje ekspozicijoje kauniečiai turėtų išvysti ir automobilį „Pinzgauer“. Austrijoje tokias automobiliais dažniausiai važinėja kalnuose gyvenantys ūkininkai, o vokiečių „Magirus“ bendrovė šį modelį pritaikė Vokietijos karinėms pajėgoms.

V.Gansauskas jį įsigijo iš Lietuvos armijos – pastaroji jį jau buvo nurašiusi.